Illustrasjonsbilde: Eksteriørbilder av Trosterud blokkene i Groruddalen. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
annonse
annonse

Når debatten om ungdomsgjenger hagler som verst, blir ofte fritidsklubber og tettere oppfølging av voksne nevnt som den primære løsningen på utfordringene.  

Den siste tiden har det vært rapportert om bilbranner, knuste ruter og annet hærverk på Haugerud i Oslo. Noen mener at slike ting finner sted på grunn av mangel på fritidstilbud til ungdom. 

Det finnes imidlertid slike tilbud i Oslos bydeler, og et av dem er Trosterudklubben, et ettermiddags- og kveldstilbud til barn og ungdom bosatt i bydel Alna, som Haugerud er en del av.

annonse

Til tross for at mange løfter frem fritids- og ungdomsklubber som gode forebyggende innsatser i kampen mot kriminalitet, har Resett tidligere rapportert at slike klubber også er brukt som rekrutteringsbaser for kriminelle gjenger, samt i omsetning av narkotika.

Kommunikasjonsrådgiver Linnéa Berg i Bydel Alna forteller Resett at bydelsadministrasjonen kjenner til den negative utviklingen på Haugerud. Det har vært  hendelser på Haugerud og Trosterud den seneste tiden hvor ungdomsgjenger har truet og trakassert beboere ved å blant annet sende fyrverkeri etter gamle damer, herpe rullestoler, kaste stein gjennom vinduet og lignende.

Bydel Alna er kun kjent med disse hendelsene via tips om hva som har fremkommet på sosiale medier. Vi har vært i kontakt med politiet som ikke har funnet anmeldelser som kan knyttes til hendelsene som omtales.

annonse

Les også: Politiet anser Oslo ytre øst som trygt: – Om beboere ikke føler seg trygge er det beklagelig 

Ungdommen 

Ifølge henne har de ikke fanget opp noen spesielle problemer på den lokale fritidsklubben.

Ungdommene på den lokale fritidsklubben er vanlige ungdommer som deltar i klubbens omfattende aktivitetstilbud, svarer Berg.

Om klubben er kjent med ungdommene som er med i gjengene, og om disse har tilhørighet til klubben, får ikke Resett noe konkret svar på. 

Har dere problemer med hærverk og trakassering på klubben? 

Klubben har ikke utfordringer med hærverk. Dersom man avdekker uakseptabel oppførsel iverksettes tiltak der foreldre, skole og enkelte av bydelens tjenester er aktuelle samarbeidspartnere.

Les også: Kvinne på Haugerud forteller Resett: – Hvem ønsker å la barna sine vokse opp i sånne forhold hvis de ikke må? (+) 

annonse

Egne politikontakter  

Samarbeider dere med Stovner forebyggende? 

Bydel Alna, med bydelens tjenester, har et tett samarbeid med politiet og spesielt tett med politiets forebyggere, forteller Berg og fortsetter:  

I tillegg har skolene egne politikontakter. Bydelen er opptatt av at det blir tatt tak i uønskede hendelser både for å hindre at de gjentar seg, for å avdekke problemområder og å bidra til gode og trygge lokalsamfunn.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon