Kinas president Xi Jinping advarer om at volden i Hongkong setter byens selvstyre på spill. REUTERS/Adriano Machado
annonse
annonse

Kinas president Xi Jinping advarer om at volden i Hongkong setter byens selvstyre på spill. Samtidig ber NTNU og UiB norske studenter forlate Hongkong.

– Voldelige og ulovlige aktiviteter i Hongkong nylig har medført et alvorlig overtramp mot lov og orden, sa Kinas president Xi Jinping torsdag ifølge den statlige avisen People’s Daily.

– Volden har skapt alvorlige utfordringer mot grunnprinsippet om «ett land – to systemer», sa Xi.

annonse

Han kom med uttalelsen under BRICS-landenes møte i Brasils hovedstad Brasilia. BRICS består av Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika.

Samme dag sto Hongkongs bilførere og pendlere fanget i endeløse køer, da demonstranter for fjerde dag på rad hadde blokkert motorveier og jernbanespor.

Ber norske studenter dra hjem

For fjerde dag på rad ble Hongkongs bilførere og pendlere fanget i endeløse køer, da demonstranter igjen hadde blokkert motorveier og jernbanespor.

Utenriksdepartementet endret onsdag reiserådet sitt til Hongkong. De ber nå norske studenter i byen om å gjøre en forløpende vurdering av sikkerheten.

Både Universitetet i Bergen (UiB) og NTNU har oppfordret sine studenter i Hongkong om å komme seg hjem. Det er fem studenter fra NTNU og ti studenter fra UiB i Hongkong.

– Vi har sterkt oppfordret dem om å dra. Vi har vært i kontakt med dem i løpet av dagen, og de følges opp videre. De føler seg trygge, men ser at det ikke fungerer å være i Hongkong nå. Universitetet der de studerer, har stengt forelesningene sine. Vi vet ikke akkurat når de kommer hjem, sier prorektor Berit Kjelstad for utdanning ved NTNU til NTB.

59 studenter i Hongkong

Hun viser til at det er en svært uforutsigbar situasjon, og at man ikke vet om den eventuelt vil eskalere ytterligere.

Ifølge Lånekassen er det 59 norske studenter i Hongkong.

Viserektor for utdanning på Universitetet i Bergen, Oddrun Samdal, sa til Khrono onsdag at de sterkt anbefaler sine studenter om å dra hjem til Norge.

annonse

– Vi vil også tilby økonomisk støtte, hvis det skulle være et problem, sa Samdal til avisen.

Ny dag med kaos

Hongkong har vært herjet av omfattende demonstrasjoner og rene gateslag siden juni.

Torsdag kom det til sammenstøt mellom politi og demonstranter ved Hongkongs polytekniske universitet. Flere piler ble skutt mot politiets skjold, men ingen ble skadd. Seks piler ble beslaglagt, opplyser politiet.

Dagliglivet i den tidligere britiske kolonien er blitt gradvis mer komplisert og uforutsigbart, og titusener er daglig rammet av køer og forsinkelser. Mange tusen klarer ikke å komme seg på jobb. Torsdag ba myndighetene arbeidsgiverne utvise forståelse og fleksibilitet. Over 240 trafikklys i sentrum var blitt ødelagt torsdag.

Tirsdag gikk det hardt for seg ved det kinesiske universitet, der demonstranter kastet over 400 brannbomber og andre gjenstander fra broer og ned i gatene.

70 år gammel mann død etter vold under demonstrasjoner i Hongkong

En 70 år gammel mann er død etter å ha blitt truffet av en murstein i sammenstøt mellom demonstranter og motdemonstranter i Hongkong.

– Pasientens tilstand fortsatte å forverre seg. Han døde sent torsdag, sier en talsperson for Prince of Wales Hospital i Hongkong torsdag kveld.

Mannen ble truffet av en murstein i et sammenstøt mellom demokratiaktivister og regjeringsvennlige demonstranter. Han ble sendt til sykehus med kritiske skader, melder kringkasteren RTHK.

Mannen er den andre personen som er død i forbindelse med protester i Hongkong denne uken.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon