- Resett - https://resett.no -

Frp-topp om bilist-utspill fra Senterpartiet: – Vanskelig å ta dem på alvor før de bytter side

Frp-politiker Tor André Johnsen er ikke nådig i sin kritikk av Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums utspill om bilavgifter.

I et intervju med Klassekampen frir Senterpartiets leder til bilistene [1]. Ifølge ham er det hans parti som har overtatt rollen som bilistenes parti, fordi Fremskrittspartiet angivelig har «abdisert» i dette spørsmålet.

– Frp har økt avgiftene for bilistene, så de er på ingen måte bilistenes parti. De har også sammen med Høyre målrettet kuttet i pendlerfradrag og gjort tiltak som gjør hverdagen vanskeligere for dem som er avhengig av bil, mener Vedum.

annonse

Frp-politiker Tor André Johnsen, som selv sitter i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, er sterkt uenig i denne beskrivelsen.

– Det er jo en typisk billig, enkel og populistisk retorikk fra Sp. De økte drivstoffavgiftene jevnt og trutt da de satt i regjering, sier Johnsen til Resett. 

Les også: Ung bilist: – Sier vi at bompenger rammer urettferdig, får vi ikke mye skryt [2]

annonse

Frp-gjennomslag

Han påpeker at det for Frp alltid har vært en viktig kampsak å redusere bilrelaterte avgifter. Under partiets første år i regjering unnlot man for eksempel å oppjustere drivstoffavgiftene etter inflasjonen, noe som har vært helt normalt å gjøre før Frp kom i regjering.

– Det første året da vi satt i regjering gjorde vi ikke engang en inflasjonsjustering av denne avgiften, slik at det reellt sett var snakk om en reduksjon. 

Flere reduksjoner

Videre opplyser Tor André Johnsen at hans parti har gått i bresjen for å redusere både omregistreringsavgiften man betaler når man bytter bil. Også engangsavgiften ved bilkjøp under redusert med den borgerlige regjeringen

– Omregistreringsavgiften, som er en helt unødvendig avgift, har vi redusert med opptil 80 prosent. Sist jeg kjøpte bruktbil i 2015, var omregistreringsavgiften omtrent halvert fra det nivået den lå på forrige gang jeg byttet bil. I tillegg er årsavgiften blitt bakt inn i forsikringen, forteller Frp-politikeren.

– På grunn av endringene vi har gjort i bilavgiftene tar staten tar nå inn hele 17 milliarder mindre i bilavgifter i 2019, sammenlignet med i 2013. Frp er og har alltid vært bilistene sitt parti. Det vet Vedum, så han prater bare tull når han prøver å skape inntrykket av det motsatte.

Ønsker Sp velkommen

annonse

Frp-politikeren er likevel glad for retningen Sp ser ut til å ha meislet ut på avgiftsområdet. Han mener samtidig at det vil bli umulig for Vedum og co. å få gjennomslag for denne politikken, dersom de skal samarbeide med Arbeiderpartiet og ytre venstre.

– Jeg ønsker Sp velkommen etter om det er sånn at de mener alt det de sier nå. Så bør de si farvel til Ap og venstresiden og samarbeide med regjeringen. Mange av de holdningene og utspillene de har hatt nå handler om god Frp-politikk, sier Johnsen, og legger til:

– Men det blir umulig å få gjennomslag for denne politikken med Ap, SV og de andre, og det trenger man ikke være spesielt oppegående for å forstå. Venstresiden er jo ikke der Sp vil være i det hele tatt.

Les også: Tor André Johnsen (FrP): Logiske fartsgrenser er avgjørende for trafikksikkerheten [3]

«Sosialistisk avgiftspolitikk»

Stortingsrepresentanten mener det finnes en diskrepans mellom retorikken Sp bruker i opposisjon på nasjonalt plan og den politikken partiet fører lokalt mange steder i landet.

annonse

– De snakker med to tunger, og later som om de skal redusere avgifter og gjøre noen fornuftige grep, men politikken de fører når de sitter i posisjon i fylker og kommuner er sosialistisk avgiftspolitikk med økt byråkrati og ingen fokus på å kutte kostnader og offentlige utgifter.

– Det er vanskelig å ta dem på alvor før de bytter side i politikken, sier Johnsen.

Avslutningsvis legger han til at det for Sp er viktig å ta vare på norsk matproduksjon, noe han mener er uforenelig med MDGs politikk for å få folk til å spise mindre kjøtt. Denne politikken vil kunne ramme norsk landbruk, mener Frp-toppen.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474