Folk har lagt ned blomster og lys etter at fem personer ble drept i sammenstøt i Sacaba i Bolivia fredag. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Fem tilhengere av den avgåtte presidenten Evo Morales ble drept da sikkerhetsstyrker åpnet ild under en demonstrasjon i Sacaba i Bolivia fredag.

I tillegg til at fem mennesker ble drept, ble også et titalls såret.

Tusenvis av mennesker, mange av dem kokabønder, samlet seg i sentrum av Sacaba fredag morgen. Demonstrasjonen startet fredelig, men sammenstøtene begynte da mange prøvde å krysse de militære sjekkpunktene nær byen Cochabamba, der Morales-tilhengere og opposisjonstilhengere har støtt sammen i flere uker.

annonse

Ifølge nyhetsbyrået AFP var menneskene på vei til Cochabamba for å delta i protester mot den midlertidige presidenten Jeanine Añez. Da sikkerhetsstyrkene stoppet dem fra å krysse en bro, startet sammenstøtene.

Våpen og eksplosiver

Ifølge den lokale politisjefen Jamie Zurita skal demonstrantene ha båret «våpen, brannbomber, hjemmelagde bazooka og eksplosiver».

– De brukte dynamitt og dødelige våpen som Mauer 765. Verken de væpnede styrkene eller politiet er utstyrt med et slikt kaliber, jeg er bekymret, sier Zurita.

annonse

Situasjonen skal ha roet seg etter at det ble mørkt. Da skal massen med folk ha blitt spredt av opprørspolitiet.

Sykehusdirektør Guadalberto Lara i Sacaba sier de fleste av de drepte og sårede var blitt skutt. Han sier fredagens sammenstøt er det verste han har sett av vold i hans 30 år lange karriere.

Det verserer ulike tall om hvor mange sårede det er snakk om. Lara opplyste til nyhetsbyrået AP at det var snakk om 75 skadde, men myndighetene i La Paz opplyser til nyhetsbyrået AP at det dreier seg om rundt 22 personer. Ifølge den lokale avisa El Deber er det snakk om 34 sårede.

Over 100 personer er pågrepet i forbindelse med demonstrasjonen, opplyser myndighetene.

Dekket av blod

Det var mange vitner til sammenstøtene i Sacaba. Den 23-årige studenten og demonstranten Emeterio Colque Sánchez sier til nyhetsbyrået AP at han så en rekke skadde personer i forbindelse med demonstrasjonen. Et annet vitne, 27-årige Rocio Rocha Perez, sier at hun er blant de skadde, og at hun har sett flere dekket i blod.

Etter at situasjonen roet seg i byen begynte folk å legge ned blomster og lys til minne om dem som ble drept.

Sacaba er en by 400 kilometer øst for hovedstaden La Paz.

Morales trakk seg som president søndag forrige uke og oppholder seg i Mexico der han har fått politisk asyl.

annonse

Med de fem demonstrantene som ble drept fredag, øker antallet døde fra uroen i Bolivia til 15 og over 400 sårede, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon