Motdemonstranter
Motdemonstranter i Bergen tidligere i år. Foto: Lars Thorsen/SIAN
annonse
annonse

Etter noe frem og tilbake er det klart at SIAN avholder sitt arrangement på Torvet i Kristiansand lørdag. De har varslet at de vil brenne en koran.

Flere ledende politikere i byen tok til orde for å trekke tilbake tillatelsen til arrangementet, da SIAN annonserte at koranbrenning ville finne sted. Men politiet i byen bestemte at hensynet til ytringsfriheten kom først og har gitt sin tillatelse. De påpekte også at det er politiets oppgave, og ikke politikernes, å fortolke hva som er en hatytring og ikke.

Les også: SIAN får likevel demonstrere i Kristiansand

annonse

Både Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk og førsteamanuensis Lars Gule har gått ut og forsvart SIANs lovlige rett til å brenne en koran. Det er ikke å betrakte som en straffbar hatytring mener begge.

Les også: Vebjørn Selbekk om planlagt koranbrenning i Kristiansand: – En enorm sikkerhetsrisiko

SIAN-leder Lars Thorsen sier til Resett at de har tenkt til å gjennomføre koranbrenningen. Det er imidlertid uklart i hvilken form det vil skje.

– SIAN skal få lov til å ytre seg

annonse

Resett snakker også med politiet i Agder på morgenkvisten lørdag. De er da på vei for å ha et planleggingsmøte i forkant av SIANs arrangement.

– SIAN skal få lov til å ytre seg. Det er politiet klar på, sier de i en kommentar til Resett.

Men de gjentar også at de ikke har gitt tillatelse til bruk av ild og har derfor heller ikke gitt tillatelse til å brenne en koran.

– Jeg har fire backup planer. Alt avhenger av omstendighetene på stedet. Vi gjør så godt vi kan for å følge norsk lov, og vi ser frem til den dagen politiet gjør det samme, sier SIAN-leder Lars Thorsen til Resett.

Motdemonstrasjon

annonse

En lang rekke organisasjoner har varslet motdemonstrasjon, og så langt har 1300 personer indikert på Facebook at de har tenkt til å stille opp på denne.

«Vi i Kristiansand finner oss ikke i slike holdninger! Det er ekstremt viktig at vi viser motstand mot de holdningene som blant annet ble utrykt gjennom terrorangrepet på Al-Noor moskeen i august i år. Vi ønsker et samfunn basert på tillit, likeverd og kjærlighet. Og det er derfor viktig at vi står sammen for at SIAN ikke får stå alene på torvet å potensielt vinne oppslutning blant mennesker som ikke kjenner deres farlige innhold,» heter det i oppropet som er underskrevet av bl.a. MDG, Rødt, SV, LO i Kristiansand, Unge Venstre og Unge Høyre.

Les også: Hatefull stemning mot SIAN på demonstrasjon i Drammen sentrum lørdag 15. juni

– Hvis det blir farlig, må politiet gripe inn, forteller en i Agder-politiet.

annonse

Det er i utgangspunktet lagt ned forbud mot maskering, noe antirasistiske demonstranter ofte benytter seg av.

Det er uklart hvordan dette forbudet vil håndheves overfor eventuelle demonstranter som kommer i nikab, et plagg som dekker hele ansiktet bortsett fra øynene.

Resett er på plass i Kristiansand og vil forsøke å sende direkte fra Torvet i Kristiansand på Resetts Facebook-side. Arrangementet er planlagt til kl 13 lørdag 16. november.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon