Motdemonstranter
Motdemonstranter i Bergen tidligere i år. Foto: Lars Thorsen/SIAN
annonse
annonse

Etter noe frem og tilbake er det klart at SIAN avholder sitt arrangement på Torvet i Kristiansand lørdag. De har varslet at de vil brenne en koran.

Flere ledende politikere i byen tok til orde for å trekke tilbake tillatelsen til arrangementet, da SIAN annonserte at koranbrenning ville finne sted. Men politiet i byen bestemte at hensynet til ytringsfriheten kom først og har gitt sin tillatelse. De påpekte også at det er politiets oppgave, og ikke politikernes, å fortolke hva som er en hatytring og ikke.

Les også: SIAN får likevel demonstrere i Kristiansand

annonse

Både Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk og førsteamanuensis Lars Gule har gått ut og forsvart SIANs lovlige rett til å brenne en koran. Det er ikke å betrakte som en straffbar hatytring mener begge.

Les også: Vebjørn Selbekk om planlagt koranbrenning i Kristiansand: – En enorm sikkerhetsrisiko

SIAN-leder Lars Thorsen sier til Resett at de har tenkt til å gjennomføre koranbrenningen. Det er imidlertid uklart i hvilken form det vil skje.

annonse

– SIAN skal få lov til å ytre seg

Resett snakker også med politiet i Agder på morgenkvisten lørdag. De er da på vei for å ha et planleggingsmøte i forkant av SIANs arrangement.

– SIAN skal få lov til å ytre seg. Det er politiet klar på, sier de i en kommentar til Resett.

Men de gjentar også at de ikke har gitt tillatelse til bruk av ild og har derfor heller ikke gitt tillatelse til å brenne en koran.

– Jeg har fire backup planer. Alt avhenger av omstendighetene på stedet. Vi gjør så godt vi kan for å følge norsk lov, og vi ser frem til den dagen politiet gjør det samme, sier SIAN-leder Lars Thorsen til Resett.

Motdemonstrasjon

annonse

En lang rekke organisasjoner har varslet motdemonstrasjon, og så langt har 1300 personer indikert på Facebook at de har tenkt til å stille opp på denne.

«Vi i Kristiansand finner oss ikke i slike holdninger! Det er ekstremt viktig at vi viser motstand mot de holdningene som blant annet ble utrykt gjennom terrorangrepet på Al-Noor moskeen i august i år. Vi ønsker et samfunn basert på tillit, likeverd og kjærlighet. Og det er derfor viktig at vi står sammen for at SIAN ikke får stå alene på torvet å potensielt vinne oppslutning blant mennesker som ikke kjenner deres farlige innhold,» heter det i oppropet som er underskrevet av bl.a. MDG, Rødt, SV, LO i Kristiansand, Unge Venstre og Unge Høyre.

Les også: Hatefull stemning mot SIAN på demonstrasjon i Drammen sentrum lørdag 15. juni

– Hvis det blir farlig, må politiet gripe inn, forteller en i Agder-politiet.

Det er i utgangspunktet lagt ned forbud mot maskering, noe antirasistiske demonstranter ofte benytter seg av.

Det er uklart hvordan dette forbudet vil håndheves overfor eventuelle demonstranter som kommer i nikab, et plagg som dekker hele ansiktet bortsett fra øynene.

Resett er på plass i Kristiansand og vil forsøke å sende direkte fra Torvet i Kristiansand på Resetts Facebook-side. Arrangementet er planlagt til kl 13 lørdag 16. november.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon