Foto: Resett.
annonse
annonse

Lørdagens SIAN-arrangement på Torvet i Kristiansand ble et sirkus. En lang rekke organisasjoner hadde mobilisert til motdemonstrasjon, og politiet i Agder hadde sin fulle hyre med å holde kontroll.

Det er sjelden mange mennesker som møter opp til støtte for SIAN. Det kan skyldes manglende appell eller at folk er redde for å vise sin støtte. De som støtter SIAN er som regel langt færre enn de som er imot dem.

Foto: Resett

Så også i Kristiansand lørdag 16. november. Og det var spesielt etter at det ble kjent at SIAN hadde tenkt til å brenne Koranen under arrangementet at det tok fyr i motkreftene. Politikere i Kristiansand ville hindre arrangementet, og avtroppende ordfører mente at det skulle dreie seg om en ulovlig hatytring.

annonse

– Å brenne en hellig skrift som Koranen vil helt klart være en hatefull ytring. Dette er langt over hva som kan aksepteres på kommunal grunn, sa avtroppende ordfører Harald Furre i Kristiansand.

Men politiet ga SIAN sin tillatelse til selve demonstrasjonen, og bemerket også at det var deres og ikke politikernes oppgave å gi eller avslå slike tillatelser.

Foto: Resett.

Les også: SIAN-leder Lars Thorsen dømt til betinget fengsel for brudd på hatytringslovene, Fanny Bråten frifunnet

annonse

For og imot profeten

Stemningen på Torvet var nokså kontrollert i nesten en time. Bak sperringer sto ubeskjedne SIAN-folk og gjentok sine budskap om islam som en trussel mot norske verdier. Politiet hadde plassert demonstrantene et godt stykke unna. Der ropte de «Ingen rasister i våre gater!» igjen og igjen.

– Hadde det ikke vært bedre å bare ignorere SIAN? spør Resett noen av demonstrantene.

En jente fra AUF sier at det har blitt diskutert, men at flertallet mener det er bedre å møte opp å vise sin motstand. Det samme sier en mann med LO-banner. Han er redd det er mange som ville møtt opp og støttet SIAN om det ikke var for motdemonstrasjonene. Resett spør også noen av motdemonstrantene om de er bekymret for islam og at islamske verdier skal bre seg ut i Norge. Svarene vi får varierer. Jenta fra AUF sier hun ikke har tenkt på spørsmålet.

Det er vanskelig å fastslå hvor mange som har møtt opp, men det dreier seg om anslagsvis 200 personer på det meste. Muligens er 30 til 40 mennesker til stede for å støtte SIAN, resten er motdemonstranter.

Foto: Resett.

Det er liten tvil om at SIAN har gjennomført slike arrangementer før, og at de vet hva de har i vente. På en måte er det SIAN som har regien. De kommuniserer direkte med motdemonstrantene. Anna Bråten provoserer dem helt bevisst og håner dem for å «bare kunne rope og hyle». SIAN har samtidig så sterke høyttalere at motdemonstrantenes rop og hyl og instrumentert drukner. Det er derfor mulig å høre hva SIAN sier om profeten Muhammed og islam også for de som er motdemonstranter og tilskuere.

Og det er harde ord som blir sagt. Både Lars Thorsen og Fanny Bråten snakker om islam som fascisme og en voldsreligion, og om Muhammed som «pedofil». Det er ingen tvil om at også de muslimene som deltar i motdemonstrasjonen får med seg det som blir sagt. For desto mer kritikk SIAN kommer med, desto mer roper de og viser fingeren.

Motemonstrantene velger to ulike strategier. En gruppe henger over sperringene og roper skjellsord og «Allahu Akhbar» med ansiktet vendt mot SIAN. Andre snur seg med ryggen til. Men blant de som har snudd seg med ryggen til, er det mange som snur hodet tilbake mot SIAN. Spesielt under Ludvig Nessas innlegg var publikums interesse tydelig, og selv de som skulle vende ryggen til, lyttet. Nessa sammenliknet islam med «rabies», og noe som man måtte holde ute av landet.

annonse

På sin spesielle måte var det derfor en form for dialog som faktisk foregikk på Torvet i Kristiansand denne dagen. Man hadde klart å samle både de mest iherdige og uforsonlige islamkritikerne og også de mest iherdige antirasistene og muslimene på Sørlandet. SIAN snakket til dem, og de responderte tilbake.

Politiet hadde møtt mannsterke opp med flere patruljebiler og det som så ut som snipere på taket. Det var minst 15-20 uniformerte politifolk til stede og et betydelig antall i sivil, som rykket inn da Lars Thorsen en time ut i arrangementet klarte å sette fyr på koranen, mens Arne Tumyr drev en avledningsmanøver og kastet en annen koran i en brannbøtte.

Da koranen brant, var politiet raskt på pletten med et brannslukkingsapparat. Tre til fire personer med utenlandsk utseende klarte imidlertid å storme inn bak sperringene, der de angrep Lars Thorsen. Det ble tumulter og flere politifolk kastet seg over de angripende demonstrantene. En håndfull av dem ble tatt med av politiet. Også Lars Thorsen ble ført bort, men ble løslatt etter kort tid.

Les også: Venstrepolitiker Abid Raja kaller Alliansen og SIAN for «forrædere»

Første gang i Norge

Det kan være første gang Koranen en brent offentlig i Norge. Og det er første gang SIAN har forsøkt det.

annonse

– Hvorfor gjorde dere det?

– Vi må fokusere på det sviket politikerne gjør mot oss og mot muslimene, sier Thorsen.

– Hvorfor har dere ikke brent Koranen før?

– Det finnes ulike oppfatninger internt i SIAN om det er en hensiktsmessig måte å bedrive islamkritikk på, sier Thorsen.

– Kommer dere til å gjenta det?

– Vi skal ikke utelukke det. Det viser seg å være en god måte å visualisere den negative kraften som er i islam, sier Thorsen.

Han kaller også motdemonstrantene som et «stemningsfullt bakteppe» til arrangementet.

– Vi næres av hverandre, sier Thorsen.

Politiet gjorde en god jobb

Det var nokså spent en periode, men situasjonen virket tross alt håndterlig og under kontroll, takket være politiet.

Resetts inntrykk var at politiet gjorde det de kunne for å la ytringsfriheten faktisk få gode vilkår i Kristiansand denne dagen. Mer forsiktige politifolk kunne nok hindret SIAN i større grad enn de faktisk endte opp med å gjøre, under henvisning til at situasjonen kunne bli farlig. Samtidig virket det som om politiet hadde god oversikt og ikke minst hadde nok ressurser når det først ble spent og voldelig helt mot slutten.

Politiet har selv sendt ut en pressemelding hvor de skriver at SIAN brøt vilkårene for arrangementet.

– Foran denne demonstrasjonen fikk SIAN blant annet klar beskjed om at politiet ikke vil akseptere bruk av åpen ild. Bakgrunnen for dette er en sikkerhetsmessig vurdering fordi åpen ild ville være en risiko for SIAN, motdemonstranter og publikum. En slik markering er kontroversiell. Det er mye engasjement. Og derfor tillot vi ikke åpen ild, sier stabssjef i Agder politidistrikt, Morten Sjustøl.

– Når SIAN til tross for politiets klare instruksjoner, bryter vilkårene som er satt, er det straffbart, og vi grep inn som vi gjorde. Politiets primæroppgave ved demonstrasjoner er å ivareta ro, orden og sikkerhet, samt å bidra til at alle som ønsker det får ytre seg. Det var vår oppgave også denne gang, sier Sjustøl.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

Foto: Resett.
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon