Det er stille fra Gro Harlem Brundtland og Jonas Gahr Støre etter drapsepisodene i den svenske byen Malmø. Foto: NTB Scanpix.
annonse

Mens flere norske medier snur i synet om svenske tilstander, er det stille fra de som kritiserte Frps Sylvi Listhaug for å snakke om problemene i nabolandet for et par år siden.

Forrige helg skjedde det igjen. En person ble skutt og drept på åpen gate i den multikulturelle svenske byen Malmø.

Drapshandlingen har fått massiv oppmerksomhet fordi den drepte var en 15 år gammel gutt. 15-åringen kom til Sverige i 2016, som flyktning fra Syria.

annonse

– Han kom hit for å leve, men Sverige var ikke trygt nok. Han flyktet fra døden til døden. Hadde han blitt igjen i Syria hadde han kanskje vært i live nå, sa familiens talsperson, 18 år gamle Younes, til Svenska Dagbladet i helgen.

Les også: Gro Harlem Brundtland: – Vi er i ferd med å miste kontrollen over hva folk blir fortalt

– Nedrig politikk

annonse

Da Sylvi Listhaug (Frp) var justisminister i 2016, reiste hun til Rinkeby i Sverige for å lære om bydeler med høy andel innvandrere, som sliter med kriminalitet. Frp-politikeren har brukt begrepet «svenske tilstander» om hva som kan skje om vi tar imot for mange asylsøkere og flyktninger og ikke lykkes med integreringen.

Turen til Sverige og begrepet «svenske tilstander» gjorde mange norske politikere rasende.

Venstres Abid Raja hevdet Listhaug diktet opp svenske tilstander, mens Arbeiderrparti-profilene Jonas Gahr Støre og Gro Harlem Brundtland var sjokkert over at Listhaug fikk lov av statsminister Erna Solberg til å besøke Sverige.

– Sylvi Listhaug reiste ikke til Rinkeby for å lære, hun reiste for å skremme. Det er nedrig politikk, Erna Solberg, sa Støre i en partilederdebatt etter Rinkeby-turen.

– Hva sier dere nå?

Gro Harlem Brundtland lot seg også provosere.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende, i hvert fall ikke da jeg var statsminister. Man reiser ikke til et naboland, for å skyte mål fra nabolandet. Det går ikke an. Jeg synes dette er helt merkelig, sa Gro Harlem Brundtland til Adresseavisen.

Gro Harlem Brundtland gikk til frontalangrep på Sylvi Listhaug da hun snakket om svenske tilstander.

Etter drapet i Malmø har det vært stille fra de samme politikerne som kritiserte Sylvi Listhaug for uttalelser om svenske tilstander. Også media ser ut til å ha en annen tilnærming av de mange kriminelle episodene i landet.

annonse

Nyhetssjef i ABC Nyheter, David Stenerud, har nylig skrevet en kommentar der han etterlyser svar fra de som kritiserte Listhaugs omtale av Sverige.

– Hva sier dere nå? Dere som brunbeiset, latterliggjorde og mente at «svenske tilstander» var en konstruksjon, skriver han.

Kommentaren ble ikke godt tatt i mot av NRK-journalist Foud Acharaki, som selv har innvandrerbakgrunn.

– Er denne karen journalist? Barnslige greier as…, skriver han på twitter uten å utdype.

– Frp skryter

annonse

Også Adresseavisen skriver i en kommentar at de ikke ønsker svenske tilstander i Norge, men de nekter å gi Listhaug ros for å sette navn på problemet.

– Volden i Sverige virker ute av kontroll. Bomber sprenges i boligblokker, og tenåringer skytes utenfor pizzarestauranter. Hvordan kunne det gå så galt?, spør Siv Sandvik i en kommentar.

Videre skriver hun at Listhaug er «triumferende» i en ny uttalelse på Facebook der Frp-politikeren viser til draps og bombstatestikken i nabolandet.

– Frp kan godt skryte av at ingen har snakket så mye om «svenske tilstander» som dem. Så lenge alle er enige om at vi ikke har svenske tilstander i Norge i dag og at vi slett ikke vil ha det heller, er det en relativt uinteressant debatt, skriver Adresseavisen.

– Gemyttelig og koselig i Rinkeby

Kommentarene fra enkelte norske mediehus er svært annerledes enn for to år siden.

Dagbladet var en av de som roste tilstanden i innvandrerbydelen Rinkeby i Stockholm da de besøkte stedet like etter at Sylvi Lishaug snakket om svenske tilstander.

– Dagen før ministerens ankomst er de «svenske tilstandene» svært så gemyttlig og koselige. På torget i Rinkeby sitter folk av alle verdens nasjonaliteter og nyter høstsola på krakkene rundt fontenen eller på kafeene med kruttsterk kaffe, skrev Dagbladet for to år siden.

45 personer ble skutt og drept i Sverige i fjor. Det er det høyeste tallet noen gang. Tilsvarende tall for Norge er fire.

Antall bombeepisoder har også økt dramatisk de siste årene. Sprengstoff har blitt brukt 187 ganger av kriminelle bare det siste året. Det svenske politiet har uttrykt bekymring over utviklingen, og har innrømmet at enkelte steder i Malmø og Stockholm er såkalte no-go soner.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse