Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) får sterk kritikk fra svensk LO. Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix
Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) får sterk kritikk etter TV-intervju. Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Sveriges statsminister Stefan Löfven avviser at det finnes en kobling mellom innvandring og kriminalitet.

– Hadde du satt mennesker som er født i Sverige under samme forutsetninger, hadde du fått samme resultat, sa han.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) og Liberalernas partileder Nyamko Sabuni ble intervjuet av SVT Agenda søndag kveld. Löfven sa under sendingen at han ikke ser noen kobling mellom innvandring og gjengkriminalitet. Det handler om segregering og økonomiske forskjeller, mente Löfven. De gode gamle løsningene er fortsatt best:

annonse

«Löfven gjentok flere ganger at det viktigste for å motvirke gjengkriminaliteten, var skole, arbeid, samt å redusere forskjellene, eller klyftorna, som svenskene kaller det», skrev Øyvind Thuestad i Document.

Den danske bloggen Snaphanen er mer hardtslående. Han beskriver Löfven som «sensjasjonelt dårlig» og «fullstendig speilblank på hvorfor Sverige har flest drap med skytevåpen i hele Vest-Europa».

«Sveriges problemer med innvandret vold vil derfor kun bli verre. Nye rekorder neste år, mer av det samme», skriver Steen Raaschau, som står bak Snaphanen.

annonse

«Mange vil dø mens Löfven og Sabuni later som om de tenker.»

Les også: Sverige: Fra «folkhem» til «failed state» på to generasjoner

Inkompetente kriminologer

Den velkjente økonomen Tino Sanandaji kommenterer på Facebook et intervju med innenriksminister Damberg (S) i Svenska Dagbladet:

– Hva er din forklaring på at Sverige skiller seg ut så mye når det gjelder vold med skytevåpen og sprengninger?

– Jeg spør politiet og forskerne og de har litt problemer med å forklare hvorfor vi i Sverige skiller oss ut på denne måten. Jeg har ingen bedre forklaring enn forskerne.

Sanandaji mener svenske myndigheter burde kutte ut de svenske kriminologene, som mangler kompetanse, og heller søke hjelp av seriøse forskere. Han skriver:

«Svenske 68-akademikere vet ingenting, for de vil ikke vite og ser på koblinger mellom innvandring og kriminalitet som tabu.»

annonse

– Dette duger ikke for en statsminister

Dette er tittelen på en leder i svenske Expressen, hvor får Löfven sterk kritikk. Når landet rystes av grove hendelser trengs politisk ledelse, mener redaksjonen. De beskriver intervjuet som «det motsatte av lederskap».

Expressen skriver at det ikke holder lenger å fokusere på gamle slagord som «voksne skal være på jobb, unge skal være på skolen» eller at «plikter og rettigheter skal råde».

Expressen forstår at segregering er et problem, men stiller et spørsmålstegn om en slik segregering kunne oppstått uten innvandring:

«Hvordan en situasjon skulle oppstå der hundretusenvis av svensker plutselig bare hadde noen få år i skole, traumatiske opplevelser fra krig og svært dårlige kunnskaper i svensk, ga Löfven ingen forklaring på.»

Expressen mener mange spør seg om Löfvens dager er talte:

«Om Löfven ikke har en anelse om hvordan Sverige har havnet her, ikke vil ta ansvar for utviklingen og heller ikke har en tydelig plan for å bryte den, burde han ikke da overlate plassen til noen andre?»

Du kan se hele intervjuet med SVT Agenda her.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon