Farhad Parsa Manesh (t.v) og Darioush Salemi. Foto: Henrik S. Werenskiold
annonse
annonse

Eksiliranere anmoder den norske regjeringen til å fordømme overgrep og menneskerettighetsbrudd mot demonstranter i Iran.

Resett har satt seg ned sammen med Darioush Salemi og Farhad Parsa Manesh for å snakke om urolighetene som nå finner sted i Iran. Som en del opposisjonsgruppen «Solidaritetsforeningen for et Demokratisk Iran», er de aktivister som kjemper for et demokratisk konstitusjonelt monarki i Iran.  

Som rojalister, forteller de til Resett at de videreformidler informasjonen henter ut av landet til organisasjonen til Farah Diba og Reza Pahlavi II, enken og sønnen til den siste sjahen av Iran – Mohammed Reza Pahlavi. 

annonse

De følger situasjonen med argusøyne og har løpende kommunikasjon med sine kontakter i hjemlandet. 

Først internettet, så mobilnettet? 

Farhad Parsa Manesh. Foto: Henrik S. Werenskiold

–  Iranske myndigheter kommer til å stenge av mobilnettet i Iran i kveld for å forsøke å få kontroll på situasjonen. Jeg lover deg, jeg har sikre kilder, sier Farhad i det jeg setter meg ned.

annonse

Han kan fortelle om et grasrotopprør av revolusjonære proporsjoner. Han mener at misnøyen, ikke bare blant sivilbefolkningen, men også i deler av den iranske hæren, er stor. Etter internett ble stengt ned på lørdag ettermiddag, er det mye vanskeligere å få informasjon ut av landet.

Les også: Det blir nok ikke krig med Iran med det første

– Internett fungerer nå på kun fem prosent kapasitet, men vi får med oss hva som skjer. Det er masseprotester på en skala som ikke har vært sett siden 1979, fortsetter han.

Dyp misnøye over tid 

Farhad mener praten om avgiftsøkninger på bensin som hovedårsak til demonstrasjonene er en avsporing. Sinnet ligger mye dypere i den iranske folkesjelen.

– Dette er fjerde gang vi har store demonstrasjoner på kort tid, og det handler om mer enn avgifter. Dette er et folkeopprør som kun ønsker en ting. Å bli kvitt mullaene. Demonstrasjonene har bred støtte i befolkningen. Jeg har mange kontakter i militæret som støtter dem.

annonse

Les også: Demonstrasjonene i Libanon og Irak: Iranske interesser under press

Han begynner deretter å snakke om Irans rolle i den større Midtøsten.

– Folk er lei av at regimet blander seg inn og bruker penger på konflikter i Irak, Libanon, Jemen og Syria. De har råd til å finansiere Hamas og Hizbollah, men ikke til å hjelpe sin egen befolkning.

Frykten forsvinner

Vi begynner så å snakke om omfanget av demonstrasjonene som har funnet sted siden fredag. De skal ifølge herrene ha skjedd over hele landet, med flere dødelige sammenstøt mellom demonstranter og iranske sikkerhetsstyrker. Det er vanskelig å komme med noen nøyaktige tall om voldsomfanget. Mens Amnesty sier minst 106 drepte, mener andre aktører at tallet er betraktelig høyere.

Darioush Salemi. Foto: Henrik S. Werenskiold

Darioush tar frem mobilen og viser frem et klipp som skal være fra protestene. Videoen viser iranske sikkerhetsstyrker som skyter mot en folkemengde i sammenstøt med demonstranter.

– Se på disse omfattende overgrepene, det er forferdelig. Men folket har fått nok nå og begynner å miste frykten for sikkerhetstjenestene, sier han bestemt.

Darioush forteller at etter andre nylige demonstrasjoner i Iran, har demonstranter og politiske dissidenter blitt plukket opp av landets sikkerhetstjenester i hjemmene sine og ført bort. De frykter derfor at protestene stopper – stillheten etter stormen – og vil fortsette kampen.

Les også: Iran: Revolusjonsgarden i strupen på president Rouhani

– Når folk vet at sikkerhetspolitiet kommer for å hente dem den dagen demonstrasjonene tar slutt, er det tryggest å fortsette å protestere, avslutter Darioush. 

Anmodning til Norge

Farhad og Darioush håper at Vesten kan hjelpe mer i deres kamp mot mullaregimet. De anmoder derfor Norge til å ta et klarere standpunkt når det kommer til omfanget av voldsbruk mot demonstranter i Iran.

– Den norske regjeringen må støtte befolkningen i Iran. Vi ønsker kun at dere er ærlige om omfanget av volden som finner sted i Iran. Vekk med mullaene! Norge må fordømme menneskerettighetsbrudd i Iran!

På slutten av praten forteller Darioush og Farhad at de har tatt kontakt med flere aktører i norsk presse for å spre ordet, men at ingen har vært interessert i historien deres.

Les også: Houthiene – en dødelig effektiv krigsmaskin på khat

Se under for noen opptak fra opptøyene (NB: STERKE BILDER)

Resett har fatt tak i et klipp som viser rasende iranske demonstranter som overbemanner og går løs på medlemmer av den beryktede paramilitære Basij-militsen.

 

Det sirkulerer også videoer på internett som viser demonstranter som blir drept av Basij.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon