- Resett - https://resett.no -

Frode Berg skal snakke med pressen

Tirsdag kveld skal Frode Berg komme med en uttalelse på en pressekonferanse etter at han kom hjem fra Russland.

Frode Bergs advokat Brynjulf Risnes har kalt inn til pressekonferanse på Gardermoen tirsdag kveld.

– Frode vil på pressekonferansen komme med en egen uttalelse før pressen får mulighet til å stille noen spørsmål, opplyste Risnes i en pressemelding mandag.

annonse

I pressemeldingen kom det også fram at kun et utvalg medier er invitert på grunn av sakens natur.

Mandag møtte Berg Forsvarets etterretningstjeneste og Politiets sikkerhetstjeneste, bekreftet Risnes overfor VG [1]. Møtene var på Bergs initiativ, og det ble utvekslet informasjon.

Den pensjonerte grenseinspektøren ble tidligere i år dømt for spionasje i Russland etter å ha blitt pågrepet i Moskva i desember i 2017. Han ble benådet og overlevert til personer fra norske myndigheter i Litauen fredag som del av en avtale mellom Litauen og Russland. Lørdag kveld ble Berg fløyet til Norge.

annonse

Siden han landet lørdag, han tilbrakt tid med familien.

Det er mange ubesvarte spørsmål i saken. Berg har innrømmet at han som pensjonist har tatt på seg flere oppdrag for norsk etterretningstjeneste, men han har hevdet at det dreide seg om ren kurervirksomhet og ikke aktiv innsamling av informasjon.

Norske myndigheter har imidlertid ikke bekreftet påstandene hans, noe det er ventet at de heller ikke vil gjøre, uavhengig av om det er hold i dem.

Fakta om Frode Berg-saken

* 5. desember 2017: Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg blir pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva. Berg siktes for spionasje etter paragraf 276 og settes i FSB-fengselet Lefortovo. Nordmannen nektet straffskyld etter tiltalen, men erkjenner senere å ha vært kurer for norsk etterretning.

* 2. april 2019 starter rettssaken i byretten i Moskva. Aktoratet hevder Berg samlet informasjon om russiske atomubåter.

annonse

* 16. april 2019 blir Berg funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 års fengsel. Dommen blir ikke anket og er rettskraftig fra 29. april. Senere blir det kjent at Berg er dømt for å ha overlevert 15.000 euro til en russisk kontakt.

* 28. august 2019 melder NRK at norske myndigheter forhandler med Russland om å få Berg hjem.

* 16. oktober meldes det at Russland og Litauen er enige om å utveksle to russere mot to litauere og en ikke navngitt nordmann som er dømt i Russland. Frode Berg er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.

* 24. oktober melder det russiske nyhetsbyrået Interfax at en russisk kommisjon anbefaler at president Vladimir Putin benåder Frode Berg.

* 25. oktober opplyser Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at Berg snart vil få svar på sin søknad om benådning.

* 6. november bekrefter en talsperson for president Putin at de vurderer en søknad om benådning. Det opplyses ikke når en avgjørelse skal tas.

* 7. november vedtar parlamentet i Litauen en lov som kan gjøre utvekslingsavtalen med Russland mulig. Litauens president undertegner loven mandag 11. november.

* 15. november: Frode Berg ble overlevert til den norske ambassaden i Litauen. Tidligere på dagen kunngjorde Litauen at de hadde benådet de to spiondømte russerne Nikolaj Filiptsjenko og Sergej Moisejenko.

* 16. november: Frode Berg kom tilbake til Norge lørdag kveld. Han er nå gjenforent med sin familie. Han skal skjermes et par dager før han møter pressen.

* 18. november: Ifølge VG møtte Berg Forsvarets etterretningstjeneste og Politiets sikkerhetstjeneste.

* 19. november. Det er kalt inn til pressekonferanse tirsdag kveld.

Tegn abonnement [2] eller støtt oss på andre måter [3] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474