En maskert demonstrant ved Hongkongs tekniske universitet i sammenstøt med politiet søndag. Foto: Achmad Ibrahim / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Den kinesiske nasjonalforsamlingen sier høyesterett i Hongkong ikke kan bestemme om en lov er grunnlovsstridig eller ikke.

Uttalelsen kommer dagen etter at høyesterett i Hongkong konkluderte med at forbudet mot bruk av masker i demonstrasjoner krenker grunnleggende rettigheter.

– Høyesterett i Hongkong svekker styreevnen til Hongkong-regjeringen, sier talsmann Jian Tiewei i Folkekongressen, Kinas nasjonalforsamling, til statlige medier.

annonse

Regjeringen i Hongkong brukte en lov fra kolonitiden, som kun kan brukes unntaksvis i krisetilfeller, for å rettferdiggjøre forbudet mot bruk av masker. Det var bruken av denne høyesterett i Hongkong mente var grunnlovsstridig.

Videre i uttalelsen fra Folkekongressen heter det at ingen annen myndighet enn nasjonalforsamlingen i Kina har rett til å felle dommer eller ta avgjørelser om Hongkong, skriver Reuters.

Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg

Om lag 100 personer forskanser seg fremdeles på Hongkongs tekniske universitet. Leder Carrie Lam sier demonstrantene ikke har annet valg enn å overgi seg.

annonse

Lam sier tirsdag at det er eneste mulighet for å løse den tre dager lange konfrontasjonen mellom demonstranter og politiet på en fredelige måte.

– Dette kan bare oppnås hvis demonstrantene samarbeider. Det betyr selvsagt at de må stoppe voldsbruken, gi fra seg våpnene, komme ut fredelig og følge instruksene fra politiet, sa Lam på pressekonferanse. Det var hennes første kommentar til okkupasjonen av universitetet.

Politiet har det siste døgnet strammet grepet om okkupantene på universitetsområdet. Demonstranter som forsøker å rømme, blir møtt med tåregass, vannkanoner og gummikuler. Mange skal være skadd.

Hongkongs leder anslår at 100 demonstranter fremdeles er inne på byens hoveduniversitet.

Om lag 600 skal ha forlatt Hongkongs tekniske universitet. 200 av disse skal være under 18 år. Politiet omringet universitetsområdet og pågriper alle som forlater området. Lam sier de under 18 år ikke vil bli fengslet, men kan bli siktet senere.

annonse

Politiet stormet søndag universitetet og forsøkte å spre demonstrantene med tåregass og vannkanoner. Demonstrantene svarte med bensinbomber og har satt fyr på flere innganger til universitetet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon