Foto ROSLAN RAHMAN
annonse
annonse

Singapore – en sørøst-asiatisk bystat med 5,6 millioner innbyggere – er ikke bare kjent for Marina Bay Sands, skyhøye bøter for tyggiskasting og et helsevesen man kan speile seg i.

I flere tiår bedrev Singapore også ville befolkningseksperiment som først og fremst rammet kvinner.

Britisk eks-koloni

annonse

Som stat er Singapore ikke særlig gammel. Fra 1819 var området under britisk styre, frem til Singapore i 1963 ble selvstendig og gikk inn i Malaysia som en av landets 14 delstater.

Men etter to år ble Singapore kastet hodestups ut av Malaysia. Landet stod dermed på bar bakke, hadde ingen naturressurser, og produserte nær sagt ingenting. Samtidig var mat- og boligmangelen fortsatt påtakelig etter andre verdenskrig.

Med et areal på knappe 670 km² hadde Singapores regjering i virkeligheten bare ett valg: satse på en kunnskapsbasert økonomi og holde folketallet bærekraftig.

annonse

Anti-natalisme

I 1966 ble The Family Planning and Population Board etablert. Samtidig innførte Singapore et program for å begrense landets befolkningsvekst, herunder et mål om årlig nullvekst innen år 2030.

Les også: Lær neuroøkonomi på 1-2-3

Kvinnene skulle med andre ord skru igjen fødekrana. Landets nye, anti-natalistiske politikk nedkom snart med «Stop at Two»-kampanjen. Ifølge «Stop at Two» bestod idealfamilien av to voksne og to barn – særlig hvis man var kvinne med lav sosioøkonomisk status.

Dette skjedde parallelt med distribusjon av prevensjonsmidler og opprettelse av flere steriliseringsklinikker. Fra 1970 tilbød myndighetene dessuten budsjett-abort rettet mot kvinner som ikke ville eller kunne betale for regulær sykehusinnleggelse.

Kun for abonnenter

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon