Sians frontfigur Arne Tumyr kastet koranen under Sians demonstrasjon på Torvet i Kristiansand. Det førte til basketak mellom demonstranter og politi da noen brant deler av en bok. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
annonse
annonse

Ap-politiker Mona Dia i Kristiansand har opprettet en innsamlingsaksjon, til inntekt for bøtelagte individer som forstyrret SIANs demonstrasjon i Sørlandshovedstaden lørdag.

Lørdag demonstrerte den sterkt islamkritiske organisasjonen SIAN på Torvet i Kristiansand sentrum. Under demonstrasjonen med Koranen vanhelliget, ved at eksemplarer ble brent eller kastet i en søppelkasse. Det utløste raseri blant muslimske motdemonstranter, hvorav noen klarte å ta seg gjennom politiets sperringer. SIANs leder Lars Thorsen ble utsatt for et fysisk angrep.

De fem personene er tilkjent bøter for ordensforstyrrelse, og det skal være snakk om om lag 17 000 til 18 000 i bot på hver.

annonse

Arbeiderparti-politiker Mona Dia, som sitter i bystyret i Kristiansand, har opprettet en innsamlingsaksjon på spleis.no, til inntekt for de bøtelagte, der et eventuelt overskudd skal gå til Islamsk Råd Agder.

Les også: Kritikken av islam må for all del fortsette

Ikke bekymret for islamske verdier

annonse

Da Resett var til stede under SIANs demonstrasjon i Kristiansand, ble det anledning til å intervjue nettopp Mona Dia om motdemonstrasjonene. Det fremkom da at Ap-politikeren ikke er bekymret for at islamske verdier, som for eksempel hva gjelder kvinnesyn, skal ta større plass i det norske samfunnet.

– Det er religionsfrihet, alle har sine religioner.

– Er du overhodet ikke bekymret for islamisering i Norge?

– Nei, jeg er ikke det.

– Er det fordi du ikke tror det kommer til å skje, eller er det fordi du ikke synes det hadde vært noe problem med mer islamske verdier?

– Det vet jeg ikke hvordan jeg skal svare på.

Aksjonen

Dias innsamlingsaksjon til inntekt for de bøtelagte er opprettet i ettertid av demonstrasjonen.

annonse

«Alle pengene går til det muslimske råd og de bøtelagte», skriver Dia på spleis.no. 

«Den 16.11.2019 brant SIAN koranen i Kristiansand kommune. Dette skapte mye sinne og såret mange på demonstrasjonen. Våre flotte muslimske nordmenn fortjener bedre, og fortjener å føle seg velkommen. Derfor ønsker jeg å samle inn penger til de som fikk bøter denne dagen, til tross for at det er kriminelt å angripe noen. Så må vi huske at det provoserer veldig å se noen brenne dine hellige skrifter. Enten det er islam, kristendom eller en annen religion.»

Mener folk har fått feil inntrykk

Når Resett tar kontakt med Dia for å stille spørsmål om innsamlingen, presiserer hun at intensjonen med aksjonen ikke er å hjelpe folk som bruker vold. Ap-politikeren mener mange har fått feil inntrykk av hva pengene går til.

– De jeg har snakket med etter demonstrasjonen er anmeldt for ordensforstyrrelse, ikke for vold mot SIAN. Det støtter ikke jeg. 

Ville stoppe brenningen

Hun mener at flere av de som stormet sperringene under lørdagens markering ikke hadde tenkt til å bruke vold, men ville stoppe koranbrenningen. 

– Aksjonen i seg selv er opprettet fordi jeg opplevde at det var litt urettferdig hvordan disse bøtene ble delt ut. Intensjonen til flere var ikke å bruke vold, men å stanse brenningen (av Koranen red. anm.).

– Så derfor ønsker jeg å hjelpe til, fordi flere av dem ikke har råd til å betale. Flere av disse har heller ikke hatt kontakt med politiet før.

Les også: Norsk forsker er sterkt bekymret for islamofobi

Sterkt imot vold

annonse

Dia insisterer på at hun ikke vil hjelpe personer som vil bruke vold.

– Jeg vil ikke hjelpe noen som har drevet med vold, for det er jeg sterkt imot. 

Resett har også kontaktet flere av Aps politikere i Kristiansand, og bedt om en redegjørelse for deres syn, og vil følge opp saken dersom de kommenterer forholdene.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon