Tente lys og blomster på åstedet for drapet i Malmö på 15-åringen Jaffar. En gutt til ble skutt, men overlevde. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix
annonse
annonse

For å forsøke å knuse de kriminelle gjengene i Malmö iverksatte politiet nylig Operasjon Rimfrost.

Operasjonen skal pågå i seks måneder og skal stoppe den eksplosive økningen i gjengvold, skyteepisoder og sprengninger den siste tiden. Den utløsende faktor var da en 15 år gammel gutt ble skutt og drept 9. november, etter en helg fylt av vold og eksplosjoner.

Allerede før denne helgen var situasjonen i Malmö og Sverige så alvorlig at kriminologen Amir Rostami sammenlignet det med en krigssone.

annonse

– Vi satser betydelig for å øke vår evne til å motvirke eksplosjoner brukt som våpen i konflikter. Vi gjør tiltak for å øke oppklaringsprosenten av skytinger og sprengninger i kriminelle miljøer, sa rikspolitisjef Anders Thornberg den gangen.

I den forbindelse er det innkalt ekstra politimannskaper som skal bo på hotell. Nå skriver Aftonbladet at det settes av bevæpnet politi til å bevokte disse hotellene. Innkalt spesialpoliti må altså beskyttes av bevæpnede kollegaer.

Calle Persson ved politiregion Syd sier det ikke skyldes nye trusler, men det generelle trusselbildet mot steder politi oppholder seg.

– Når trykket mot de kriminelle miljøene øker så hender det, og det har hendt, før, at trusler om vold rettes mot politiet, sier Persson. Han sier de vil iverksette de tiltak som kreves for å beskytte politiet slik at de trygt kan utføre sitt oppdrag.

annonse

Les også: Eksplosjoner i Sverige: Senioranalytiker på Försvarshögskolan sammenligner Sverige med Afghanistan

Sterke reaksjoner

Mange reagerer på at politiet bruker ressurser på å beskytte hverandre, mens de ikke er i stand til å beskytte befolkningen. En av de drøyeste reaksjonene kommer fra Stefan Fahlander. Han skriver om seg selv på Twitter at han stemte Moderaterna i 40 år før han «våknet». Nå kaller han seg patriot.

Facebook skriver han at Sverige er i krig, og må ta konsekvensene av dette. Han snakker om tiltak mot «fiendens soldater» og «sympatisører», «landsforrædere». Han skriver om «interneringsleire og krigsfangeleire».

Slik ble Operasjon Rimfrost kort presentert:

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon