Det ble bråk da SIAN-leder Lars Thorsen satte fyr på Koranen i Kristiansand lørdag. Foto: Lena Andreassen / Resett (Engangsbruk)
annonse
annonse

Politidirektoratet ser på koranbrenning som en «hatefull ytring», skriver Filter Nyheter.

Politidirektoratet sendte fredag ut en ordre til politiet om å gripe inn mot brenning av religiøse symboler. Dagen etter grep de inn mot SIANs koranbrenning.

– Våre operasjonsordre er unntatt offentlighet, så jeg vil ikke gå inn på ordlyden. Men det handler om å gripe inn mot å brenne religiøse symboler i en setting hvor man fort kan gå over i å true, forhåne og fremme hat, forfølgelse og ringeakt overfor noen på grunn av deres religion eller livssyn, som er ordlyden i straffeloven, sier politidirektør Benedicte Bjørnland til Filter Nyheter.

annonse

«Politimannskapene i Kristiansand agerte ut fra en fersk, eksplisitt ordre fra politidirektør Benedicte Bjørnland om at politiet skal prøve å avverge denne typen offentlig «skjending av koranen» før det skjer, og så gripe inn umiddelbart om det likevel ender med at aktivister setter fyr på boken. Bakgrunnen er en ny tolkning av slike provokasjoner opp mot den såkalte rasismeparagrafen – og frykt for hevnangrep fra ekstreme islamister,» heter det videre i artikkelen.

SIAN-leder tente på koranen

Ordren kom dagen før Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) holdt en demonstrasjon hvor de på forhånd hadde varslet at de ville brenne et eksemplar av koranen. Politiet hadde ikke gitt tillatelse til dette. SIAN-leder Lars Thorsen klarte likevel å sett fyr på en koran. Han ble umiddelbart angrepet av demonstranter.

Politiet grep inn og slukket brannen. Det kom til basketak mellom politi og demonstrantene.

annonse

Les også: SIAN klarte å sette fyr på Koranen, ble fysisk angrepet av demonstranter

Bjørnland bekrefter at den nye ordren ble gitt fordi SIAN hadde varslet at de ville sette fyr på koranen.

– Politiet var veldig tidlig i dialog med dem for å veilede dem om at ildspåsettelse på offentlig sted i forbindelse med demonstrasjon ikke er akseptabelt, og for å si at gitt konteksten, så vil man antakelig kunne være over i straffelovens paragraf 185. Beskjeden var at «hvis dere likevel gjør det, så stanser vi det». Det var for å ramme inn dette at vi reviderte tidligere operasjonsordre, der vi nå er nøye på at demonstrasjoner med for eksempel ildspåsettelse av religiøse symboler blir håndtert riktig og likt i hele Norge, sier Bjørnland.

Straffelovens paragraf 185 omfatter hatefulle ytringer.

Les også: Helge Lurås: – Islam er en menneskefiendtlig og ødeleggende ideologi som aldri lar seg kue

PST frykter hevnaksjoner

NTB melder at noe av bakgrunnen for at Politidirektoratet gikk ut med den nye ordren, var at PST frykter at koranbrenning kan lede til alvorlige hevnangrep i Norge.

– Det er riktig at PST de siste månedene har vært bekymret for konsekvensene en koranbrenning kan ha. Vi ser på det som en triggerhendelse til voldelige aksjoner, og har gitt en beskrivelse av situasjonen til politiet, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste til Filter Nyheter.

Lars Gule har tidligere vært ute å tolket brenning av koranen innenfor legitime og lovlige ytringer. Det sammen har Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.

annonse

Les også: Det er viktigere å brenne Koranen enn noensinne. Men det er livsfarlig

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon