En explosion nær Stockholm, 7. oktober 2019. Foto: Naina Helen Jåma/TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Skyting og bombeangrep på offentlige steder er nærmest dagligdags i visse områder i Sverige i dag. Nå slår forsker alarm om utviklingen. 

Henrik Häggström er sjefanalytiker ved den svenske forsvarsskolens senter for asymmetriske trusler og terrorisme, hvor han er forsker på militære trusler og islamistisk voldelig ekstremisme.

Han forteller til Nya Tidar at islamistiske grupper samarbeider i økende grad med kriminelle gjenger i Sverige. Grupperingene overlapper ofte, slik at det blir stadig vanskeligere å skille dem fra hverandre.

annonse

Gråsonekonflikt

Häggström oppgir det tettere samarbeidet mellom tungt kriminelle og jihadister som en av hovedgrunnene til det økte antallet eksplosjoner som har funnet sted i Sverige i løpet av 2019. Han mener at situasjonen begynner å nærme noe mellom krig og fred.

Les også: Eksplosjoner i Sverige: Senioranalytiker på Försvarshögskolan sammenligner Sverige med Afghanistan

annonse

– Vi får flere og flere områder i Sverige som er sårbare og som er dominert av organisert kriminalitet og en utbredt stillhetskultur, sier Henrik Häggström og fortsetter:

– Når det ikke lenger bare blir avfyrt skudd, men også bomber, opplever tredjeparter en stadig økende trussel og at sikkerheten deres settes i fare. Så vi nærmer oss en gråsone mellom fred og krig.

Innvandringspolittkk

Häggström mener at utviklingen var lett å forutse grunnet liberal svensk innvandringspolitikk over tid.

– Vi har hatt en enorm migrasjon hit, men samtidig hatt en integreringspolitikk som overlater mye til ønsketekning. Det handler ofte om en dyp forankret klankultur, sier han til Nya Tidar.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon