SIAN-leder Lars Thorsen ble angrepet og pågrepet etter å ha brent Koranen i Kristiansand i 2019. Foto: Skjermbilde Youtube.
annonse
annonse

Det er kommet mange reaksjoner etter at det ble kjent at politiet nå kan sikte deg for hatkriminalitet om du brenner religiøse skrifter.

Forrige helg ble det slosskamp og mange arrestasjoner da SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) holdt demonstrasjon på torget i Kristiandsand. SIAN-leder Lars Thorsen ble fysisk angrepet da han tente på Koranen foran flere hundre motdemonstranter.

SIAN har selv lagt ut video av Koranbrenningen på Facebook.

annonse

Les også: SIAN-medlemmer drapstruet etter Koranbrenning

 

annonse

Som følge av Koranbrenningen har islamistiske organisasjoner anmeldt SIAN. De mener SIAN sprer «hatkriminalitet». Islam Net la ut en video etter demonstrasjonen i Kristiansand der de opplyste at de ville jobbe for å gjøre organisasjoner som SIAN ulovlig.

Onsdag kom nyheten at politidirektør Benedicte Bjørnland har gitt ordre til sine egne ansatte at de har lov til å bryte inn og avverge offentlig skjending av koranen.

– Det å skjende koranen vil kunne være, i en gitt kontekst, brudd på straffelovens § 185 om hatefulle ytringer, skal Bjørnland har uttalt ifølge NRK.

Den nye tolkningen av rasismeparagrafen vil med andre ord kunne føre til straff om man brenner Koranen eller andre religiøse skrifter.

Advokat Jon Wessel-Aas .
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Skandale

På sosiale medier reaferes det kraftig.

– Om dette er riktig, er det en skandale. Politiet kan ikke sensurere koranbrenning og det må direktøren vite. Det er grunnlovsstridig forhåndssensur, skriver jusprofessor ved UiB Hans Marthinussen på Twitter.

Han får støtte av advokat Jon Wessel-Aas som spesialiserer seg på ytringsfrihet.

annonse

– Enig, svarer han og viser til sitt innlegg på Facebook om politiets tilkning av paragraf 185.

– Dette er prinsipielt uheldig – i alle fall når begrunnelsen som brukes går på budskapet brenningen; det vil si ytringen. Da blir dette i beste fall forhåndssensur av en ulovlig ytring, hvilket i utgangspunktet er i strid med Grunnloven § 100 fjerde ledd. I verste fall er det forhåndssensur av en lovlig ytring, som selvsagt er desto mer problematisk, selv om begge tilfeller er i strid med Grunnloven, skriver Wessel-Aas.

Politiet hevder også at bakgrunnen for den nye tolkningen av rasismeparagrafen, som vil medføre straffeansvar om den brytes, er fordi Koranbrenning kan føre til hevnaksjoner og terrorhandlinger på norsk jord.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon