Kallmyr griper ikke inn mot koranbrenning-instruks

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Justisminister Jøran Kallmyr (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Forsvarer retten til å brenne Koranen, men griper ikke inn mot Politidirektoratets forbud. 

Tidligere i dag kom Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen med kraftig kritikk av Politidirektoratets instruks om brenning av religiøse skrifter, i forbindelse med den mye omdiskuterte SIAN-demonstrasjonen forrige lørdag.

Amundsens partikollega, justisminister Jøran Kallmyr, er betydelig mer avmålt i sin kritikk av direktoratet.

annonse

– Brenning av Koranen er ikke straffbart. Det er det klare utgangspunktet, sier Kallmyr til Resett.

Han vil likevel ikke gripe inn mot Politidirektoratet.

– Jeg registrerer at påtalemyndighetene likevel mener at en slik handling kan skli over til å utgjøre hatkriminalitet. Påtalemyndighetene er uavhengige, og må gjøre sine vurderinger. Det er likevel viktig å understreke at ytringsfriheten skal stå sterkt og at religionskritikk er en viktig del av ytringsfriheten.

annonse

Les også: Dypt provosert Amundsen til Resett om Politidirektoratets uttalelser: – De bør vurdere sin stilling

Forsvarer politiet 

Kallmyr forsvarer også politiets inngripen mot SIANs markering i Kristiansand.

– Politiet skal sørge for at ytringsfriheten kan utøves. Men de må og sørge for god orden og sikkerhet, både for demonstranter, tilhørere, motdemonstranter og publikum. Politiet i Agder forhindret i helgen brenning av Koranen i medhold av politiloven, ikke rasismeparagrafen. Politiloven gir politiet myndighet til å sette vilkår for demonstrasjoner, under henvisning til offentlig ro og orden. Det gjelder SIAN, på lik linje med alle andre.

Politidirektør Benedicte Bjørnlands uttalelser i henhold til rasismeparagrafen kommenterer Kallmyr ikke. Han peker  derimot eksplisitt på lov og orden.

Problemstillingen omhandlende motdemonstranter, som lager bråk og bruker vold mot lovlige demonstrasjoner hvor meningsinnholdet defineres som «ytre høyre», og trenden med å hindre disse i å demonstrere, kommenterer Kallmyr heller ikke.

Les også: Politidirektøren med oppsiktsvekkende syn på koranbrenning

Tar avstand og snur fokus 

annonse

Per-Willy Amundsen har vært klar og tydelig på at meningsinnhold er irrelevant for retten til å demonstrere eller ytre seg, og at grunnloven skal være førende. Kallmyr forteller Resett på sin side at han tar sterk avstand til SIAN:

– Jeg må understreke at jeg tar sterk avstand fra SIANs påfunn om å ville brenne Koranen og ellers de holdninger de står for. Å forby meningene deres eller forhindre at de får holde demonstrasjoner vil derimot bare føre til at slike konspiratører får mer vann på mølla. Vi skal møte slike holdninger med fakta og åpen debatt.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse