Foto: Mannsforum
annonse
annonse

Mannsforum arrangerte tirsdag konferanse om menns rettigheter i anledning den internasjonale mannsdagen. Til stede var politikere fra flere land, samt noen kjente internasjonale profiler.

Tirsdag 19. november var den internasjonale mannsdagen. Organisasjonen Mannsforum, som jobber med saker som særlig angår menn, arrangerte en konferanse om menns, gutters og fedres liv, samt likestillingsutfordringer, på Kulturhuset i Oslo sentrum.

Arrangementet startet klokken halv ti på morgenen, og bestod av foredrag og paneldiskusjoner. Stortingspolitiker Jan Bøhler (Ap) var blant foredragsholderne, og han snakket om likestilling i Norge og nordmenns selvbilde som en likestilt nasjon. 

annonse

På foredragslisten var også de internasjonale profilene Karen Straughan og Warren Farell, i tillegg til den danske politikeren Simon Simonsen, som snakket om hvorvidt politiske partier trenger egne talspersoner hva gjelder menns særlige utfordringer. 

Les også: Feminismen har gått over styr

Kvinnelig frontkjemper

annonse

Resett dukket opp på konferansen da den nærmet seg slutten, før det ble holdt appeller på Eidsvolds plass foran Stortinget klokken syv på kvelden, og kom raskt i prat med den kanadiske aktivisten, foredragsholderen og YouTube-stjernen Karen Straughan, som har gjort seg kjent for sin skarpe kritikk av feminismen og sin kamp for menns rettigheter. Hun fortalte Resett spøkefullt at hun ble invitert til Norge da hun møtte noen «utspekulerte» herrer fra Mannsforum på et arrangement i London.

– Fordi jeg var i London, på en internasjonal konferanse om menns utfordringer, ble jeg oppsøkt av noen utspekulerte menn fra Mannsforum. De spurte meg. De fant en punkt der jeg følte meg sårbar, og jeg var muligens for full til å samtykke, og de sa; «vil du komme til Norge neste november?», og jeg sa ja, fortalte Straughan. 

– Jeg snakker med enhver som er villig til å lytte om menns problemer, utfordringer for menn og gutter. Enhver som vil ha meg til å holde foredrag får det, jeg har aldri sagt nei. Så jeg var glad for å si ja til Mannsforum her. Det passet bra med et annet arrangement i Dublin den 23. november, så jeg gjorde en tur av det. Jeg er alltid glad for å snakke om disse tingene. 

Empatigapet

Straughan mener at det største problemet for menn i dagens samfunn, som er kjernen og roten til alle andre problemer, er at det er vanskeligere for menn å få empati og forståelse for sine problemer enn det er for kvinner. 

– Hva vil du peke på som det største problemet for menn i dag?

– Empatigapet. Det er roten til alle menns problemer. Det er som en løk, du begynner å skrelle løken og du finner gutter som blir fôret med retalin i skolen for ADHD, du skreller av et lag til og du finner fedre som blir nektet samvær med barna sine, du skreller av et lag til og du finner erosjonen av rettstatsprinsippene og beskyttelse for menn anklager for voldtekt eller vold i hjemmet. Du skreller et lag til og det er omskjæring, du tar et lag til og det er noe annet, men så kommer du til denne kjernen, som er empatigapet, slo Straughan fast. 

annonse

Tilbakemeldinger

Hun understreket at hun får mange positive tilbakemeldinger, bortsett fra når hun kommer i kontakt med feminister i sosiale medier. 

– De vil ikke ha noe med meg å gjøre.

– Folk kommer til meg i det offentlige rom, de vil ta meg i hånden og takke meg for det jeg gjør. Det har vært en overveldende positiv opplevelse, sa hun. 

Straughan fremholdt også at hun ser at det stadig blir mer stuerent å kjempe for menns rettigheter. Det har blitt bedre og mer åpent de siste årene, mener hun.

Les også: Norske fedre må betale barnebidrag til mor også når hun kidnapper barna – mødre i samme situasjon slipper

annonse

Øyner håp for menns rettigheter

Frederik Rønnevig, som er varamedlem i styret Mannsforum og leder i organisasjonens appellgruppe, fortalte Resett at han var svært fornøyd med arrangementet på Kulturhuset.

– Vi hadde jo invitert noen av disse kjente, internasjonale talspersonene for menns rettigheter, som Karen Straughan og Warren Farell. TV 2 kom også og intervjuet Arne Børke, lederen i Mannsforum, og Dag Furuholmen, som er konstituert styreleder, fortalte Rønnebig. 

Han øyner nå håp for at menns særlige utfordringer kan komme til å bli tatt mer på alvor i det offentlige ordskiftet i fremtiden. Han viste til at Resett var først ute med å intervjue hans organisasjon, blant annet i det som var Resett Talkshow.

– Resett var de første om virkelig våget å intervjue oss og vise oss på skjermen. Og nå begynner det å røre litt på seg i mainstreamverden, sa han.

– Nå begynner det å bli lettere komme til med kronikker VG, Dagbladet og en del av de andre mediene. 

Rettsprinsipper

– Når det kommer til menns situasjon i dagens samfunn, hvilken sak anser du som mest prekær?

– Det er det som foregår i retten i barnefordelingssaker. Det er så mye diskriminering. Vanlige rettsprinsipper gjelder ikke. Jeg snakket med en stortingsrepresentant om dette, og han ble overrasket over at anklager blir stående, og at man er skyldig inntil det motsatte er bevist, alt det som ikke er vanlig i rettsstaten ellers.

– Barneloven sier at foreldrene ikke er likestilte, og vi mener at den må omformuleres slik at foreldrene blir likestilt, slo Rønnevig fast.

Han konstaterte også at særbehandling av kvinner er tillatt ifølge loven.

– Likestillingsloven sier rett ut at kvinner kan særbehandles fremfor menn. Dette var kanskje passende på 70-tallet, men i dag er kvinner mye mer ressurssterke enn det som tilsier at man bør få særbehandling.

Rønnevig fortalte også at han kjenner til eksempler der menns engasjement for fedres rettigheter er blitt brukt mot dem i barnefordelingssaker i retten. 

Kvotering

Han påpekte også at det finnes en dobbeltmoral hva gjelder kvotering og representasjon i likestillingsdebatten. Man vil gjerne ha flere kvinner inn der de er underrepresentert, men når menn er underrepresentert i andre yrker, så er ikke dette like viktig for feminister, fremholdt han. 

– Man ønsker flere kvinner i IT, men ikke flere mannlige leger eller psykologer. 

Rønnevig er også bekymret for hvordan menn fremstilles i reklamefilmer og i media. 

– Så er det jo denne demoniseringen, denne latterliggjøringen i reklamer, dette med at mannen alltid er dum, mens kvinnen er smart, far er dum, mor er lur. Kjetil Rolness har jo skrevet mye om det. Det med å fremstille hvite menn som dumme i reklamer, det er helt mainstream. Og det påvirker menn, men det er ingen som skriker om dette i lunsjen på arbeidsplassen. Dette er ting vi aldri ville ha akseptert om det var kvinner som ble fremstilt sånn, sa han.

Les også: Barna ville bare bo hos faren sin – så mister faren foreldreretten

Fatale konsekvenser

Han slo videre fast at den skjeve behandlingen menn utsettes for i barnefordelingssaker kan ha fatale konsekvenser.

– Vi har hatt fedre i Mannsforum som har tatt selvmord. Det som er er grusomt er at avisene ikke skriver om dette. Jeg har prøvd å hjelpe mange fedre, men man blir sliten av det fordi man er så maktesløs. 

Rønnevig var heller ikke nådig i sin vurdering av de som forsker på likestilling i Norge. 

– Hele likestillingsforskningsmiljøet er bare damer som snakker om damers situasjon. Det er ingen som tenker på gutters dårlige skoleresultater eller alle de mannlige uføre. Disse tingene utgjør jo også en utfordring for velferdsstaten, sa han, og la til:

– Kvinnebevegelsen har startet en krig mot gutter og menn. Vi vil ha harmoni og likeverd mellom kjønnene.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon