Med ett minutts stillhet hedrer svensk politi i Malmö en kollega som døde i en ulykke under en utrykning i desember 2018. Illustrasjonsbilde. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Gjengvolden skyldes ikke bare politiske feilgrep, også politiet må prestere bedre. Kan en politisjef fra Göteborg vise vei?

Politisjef Ulf Merlander. Foto: Twitter

Anna Dahlberg stiller spørsmålet i en kronikk i Expressen.  Hun mener alle bør lære av «supersnuten» som er områdesjef for politiet i nordøstre Göteborg, Ulf Merlander.

Ta tilbake torgene

annonse

Under slagordet «Vi trekker oss ikke» beskriver Ulf Merlander sin strategi som inneholder tre ulike faser:

Fase 1:
Politiet skal ta tilbake torgene der det pågår åpen narkotikaomsetning. Enten skal politiet være på plass eller sikkerhetsvakter knyttet til borettslagene. Noen voksne skal alltid være på plass.

Når befolkningen ser at politiet gjør gatene i sentrum trygge, så vinner politiet tillit, og tips strømmer inn. Politiet får informasjon om lagre av narkotika og våpen. Arbeidet blir treffsikkert, beslagene går opp. De kriminelle må gjemme våpnene sine bedre, gjerne lenger unna og nedgravd. Dette reduserer andelen spontan bruk av skuddvåpen.

annonse

Fase 2:
Den nye tryggheten gjør det mulig for andre aktører å bidra. Det trygge området utvides. Borettslagene kan fikse sikkerhet og alarmer, reparere knuste ruter, dele av kjellere for å redusere fluktruter. Vi nærmer oss en slags «Broken windows»-teori, men som Merlander påpeker: Storsamfunnet må bidra, dette kan ikke være bare politiets jobb. De er for underbemannet.

Han har tidligere etterlyst en sterk satsning på skolen, og mener arrestasjoner ikke hjelper i det lange løp, det fylles bare på med nye folk til gjengene.

Fase 3:
Merlander innrømmer at det er problemer. Et av de største problemene er at det ikke er attraktivt å jobbe i fase 1, alle vil jobbe i fase 3, der man går etter bakmennene, de virkelig store kjeltringene. Dette kjenner vi igjen fra Norge. Dette gir prestisje og avisoverskrifter.

Men Merlander sier dette er å starte i feil ende. Man må snu pyramidene, og først sikre tryggheten for vanlige folk. Dette skjer i fase 1. Men det er tøft å jobbe i førstelinjen, man møter volden, blir sjikanert og spyttet på etc. Merlander foreslår kraftige incentiver for å øke status, lønn og rekruttering.

Mye av det samme kjenner vi igjen fra helsevesenet, hvor få ønsker å møte pasientene i første linje (fase 1).

Les også: Debatt om politiets rolle, både i Norge og Sverige

Ingen dialogpoliti

Det skal ikke være noe «dialogpoliti» som spiller bordtennis og prater, sier Merlander. Alle politifolk skal opptre korrekt, men ingen egne folk er satt av til dialog. Politiet kan være hyggelig den ene dagen, men alle som gjør noe ulovlig skal arresteres. Politiet skal be om unnskyldning hvis de har gjort en feil.

annonse

Samtidig reageres det skarpt på skyteepisoder, man bruker noe Merlander kaller «fokusert avskrekking» som medfører to uker med intensiv kroppsvisitering i to uker etter en skyteepisode. Man fokuserer på de 100 mest kjente gjengkriminelle, ikke et tilfeldig utvalg.

Anna Dahlberg er imponert:

– Her er nøklene til et vellykket politiarbeide. Vi trenger ikke militæret i svenske drabantbyer, men en lokalt forankret politimyndighet som kan jobben sin og nekter å trekke seg tilbake.

Så langt ser det lovende ut. Det er færre skyteepisoder, beboerne føler seg trygge. Et område (Gårdsten) er fjernet fra listen over «særlig utsatte områder».

Så får vi håpe den positive utviklingen fortsetter, ikke bare i denne lille delen av Sverige.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon