Ilwad Elman med søsteren Almaas, som nylig ble skutt av ukjente gjerningsmenn i Mogadishu. Foto: Twitter
annonse
annonse

Almaas Elman, søsteren til den anerkjente fredsaktivisten Ilwad Elman, ble skutt og drept i Somalias hovedstad Mogadishu onsdag ettermiddag.

Den somalisk-kanadiske fredsaktivisten ble skutt da hun var i hjemlandet Somalia for å bidra til gjenoppbygging etter tiår med konflikter, melder en politibetjent ifølge New York Times

Dødsfallet er bekreftet av Zakia Hussein, visekommisær for det somaliske politiet.

annonse

Hvem som har drept den unge hjelpearbeider- og fredsaktivisten er uklart, men dødsfallet ryster en hel verden.

Døde i fanget mitt

Said Fadhaye, en frilansvideograf i Mogadishu, postet på Facebook at han var i bilen sammen med Elman da hun døde. Fadhaye beskrev hendelsen som et «angrep», og skrev at Elman «døde i fanget mitt.» 

annonse

«Måtte Gud være barmhjertig med henne,» avsluttet han. 

Elman kommer fra en fremtredende familie av aktivister som har fokusert på sosial rettferdighet, kvinners rettigheter og rehabilitering av barn påvirket av Somalias tiårelange krig.

Den dypeste medfølelse

– Vår dypeste medfølelse og sympatier går til familie og venner av den avdøde kanadiske statsborgeren som ble skutt til døde i Somalia, sier talspersonen for Global Affairs Canada.  

Talspersonen sier til Globalnews.ca at de har disponert rådgivere til familien i denne vanskelige tiden og at de er i kontakt med somaliske autoriteter, men at de dessverre ikke kan gi noen ytterligere informasjon på dette tidspunktet.

I likhet med sin søster Ilwad, jobbet Almaas Elman den senere tiden med arbeid knyttet til Elman Peace Foundation. Hun jobbet tidligere som førstesekretær på den Somaliske ambassaden i Kenya. 

annonse

Les også: Kanadisk-somaliske Ilwad Elman pekes ut som mulig fredsprisvinner

Fredsforkjempere i generasjoner 

Det var søstrenes far, Elman Ali Ahmed, som startet Elman Peace Foundation. Ahmed, ofte kalt «fredens far», ble drept i Mogadishu i 1996. Siden den gang har hans kone og etterhvert deres døtre fortsatt fredsarbeidet han startet. 

Organisasjonen omfavner sårbare kvinner og tidligere somaliske barnesoldater. 

Elman Peace Foundation utvidet sitt fredsarbeid gjennom å støtte unge menn og kvinner med kursing og integrering for å hjelpe mennesker ut av nød, samt til å verne om mennesker som har flyktet fra forfølgelse fra militante ekstremister. 

Arbeidet har gitt resultater i form av at mange barn har kunnet begynne på skolen igjen, etter mange år med konflikt. 

Les også: Ilwad Elman fra Somalia på eksklusiv liste

Innflytelsesrik 

Ilwad Elman, den avdødes søster, ble tidligere i år nominert til Nobel Fredspris for sitt arbeid. 

Hun er også listet som en av Afrikas 100 mest innflytelsesrike kvinner.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon