USAs forsvarsminister Mark Esper møtte nylig Najah al-Shammari i Baghdad. Sistnevnte får sosialstøtte fra Sverige. Foto: AFP / Iraks forsvarsdep.
annonse
annonse

Nylig avslørte Nyheter Idag at Najah al-Shammari er svensk statsborger og har bostedsadresse Sverige, til tross for at han er forsvarsminister i Irak.

Hans parti, Wataniya-klanen i Irak, benektet dette i forbindelse med at al-Shammari ble foreslått som forsvarsminister, ifølge Baghdad Post.

Al-Shammari kom til Sverige i 2009, og fikk innvilget familiegjenforening tre år senere. I 2015 ble han svensk statsborger. Så sent som i 2016 ble det oppgitt at al-Shammari ikke var i stand til å forstå selv de enkleste instrukser på svensk. Dette synes merkelig, siden det nå er klart at al-Shammari er en høyt utdannet irakisk offiser.

annonse

Al-Shammari og hans kone har ifølge egne opplysninger hatt små eller ingen egne inntekter siden de kom til Sverige. Al-Shammari har under en lengre periode vært sykemeldt på grunn av hukommelsestap.

Nå viser det seg at al-Shammari og hans kone stort sett har oppholdt seg i Irak siden de fikk svensk statsborgerskap.

Les også: Sverige: Straffedømt venstreradikaler får nesten fire millioner svenske kroner for å forske om raser

annonse

Bidragsjuks og falsk identitet

I 2015 ble al-Shammari etterforsket for forsikringssvindel, men saken er henlagt. Nå er han på nytt i politiets søkelys.

Det viser seg at al-Shammari og hans kone har fortsatt å motta støtte fra Forsäkringskassan (Sveriges utgave av NAV) mens han har jobbet som forsvarsminister i Irak. Begrunnelsen for å søke sosialstøtte har vært manglende inntekter. Det handler om beløp opp mot 10.000 SEK hver måned, minst. Dette til tross for at al-Shammari har en godt betalt og høyt profilert jobb som forsvarsminister i landet han har flyktet fra.

En politikilde forteller:

– Både han (al-Shammari) og hans kone går på bidrag. I søknaden, som begge to har skrevet under, oppgis at begge to lever på sosialhjelp fra sosiale myndigheter.

I starten av november ble al-Shammari anmeldt for bidragsjuks og brudd på regnskapssloven. Politikilden forklarer:

– Anmelderen er anonym. Hen (sic) oppgir at familien har vært bosatt i Irak i flere år. Mannen i familien skal være forsvarsminister i Irak og tjener store penger der. De returnerer til Sverige en uke i året for å opprettholde bløffen om at de bor i Sverige.

Alt i alt har al-Shammari vært mistenkt i ni ulike politisaker siden 2015.

annonse

Les også: Sverige: Skolverket vil fjerne Bibelen fra læreplanen

Reaksjoner

Den velkjente økonomen og samfunnskritikeren Tino Sanandaji reagerer med sedvanlig sarkasme på Facebook. Han minner om toppadvokaten Anne Ramberg, som i 2016 uttalte at «humanismen krever faktisk at man gir slipp på velferden», og skriver:

«Selvsagt kan det føles surt at pengene brukes på innvandring i stedet for velferd, men vi må ikke glemme at det går til et godt formål, f.eks. sosialbidrag til Iraks nåværende forsvarsminister.»

Forfatter og journalist Katerina Janouch skriver følgende på sin blogg Katerina magasin:

«Det er så stille i mainstreammedia om det som nok må betraktes som en av de største skandalene for det svenske samfunnet i moderne tid – nemlig at den irakiske forsvarsministeren under falsk identitet lurer det svenske samfunnet for tusentalls kroner hver måned i bidrag.»

Katerina spør om Sverige fortsatt er en rettsstat, eller om alle myndigheter er gjennomkorrupte:

«Er det bare pliktoppfyllende borgere som forfølges, mens kriminelle på alle nivåer, særlig de utenlandske, har total frihet i Sverige? Hvorfor gjør ikke MSM-journalistene jobben sin?»

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon