Himanshu Gulati (Frp). Foto: Bjørn Inge Bergestuen via frp.no
Himanshu Gulati (Frp). Foto: Bjørn Inge Bergestuen via frp.no
annonse
annonse

Frps stortingsrepresentant Himanshu Gulati stiller seg kritisk til Politidirektoratets uttalelser rundt koranbrenning, hatefulle ytringer og §185.

Den omstridte organisasjonen SIAN avholdt nylig en demonstrasjon på Torvet i Kristiansand, der aktivister viste sin misnøye over for ideene i Koranen. SIAN-leder Lars Thorsen satte fyr på et eksemplar, mens frontfigur Arne Tumyr kastet et eksemplar i en søppelkasse.

Stuntet utløste raseri blant noen av de fremmøtte motdemonstrantene, og fem personer klarte å ta seg forbi sperringene politiet hadde satt opp for anledningen, og gikk til angrep på Lars Thorsen med slag og spark.

annonse

I ettertid har Politidirektoratet, med politidirektør Benedicte Bjørnland i spissen, hevdet at koranbrenning kan betraktes som en hatefull ytring i henhold til straffelovens § 185. Dette har utløst kraftige reaksjoner.

Les også: Dypt provosert Amundsen til Resett om Politidirektoratets uttalelser: – De bør vurdere sin stilling

Grunnleggende rettighet

annonse

En av dem som stiller seg kritisk til uttalelsene fra direktoratet er Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Himanshu Gulati, som sitter i Stortingets justiskomité. Han viser til at blasfemiparagrafen for lengst er opphevet.

– Jeg hadde aldri brent Koranen selv, men vi opphevet blasfemiparagrafen i 2005, etter angrepet på Charlie Hebdo i Paris. Religionskritikk er en grunnleggende rettighet, sier Gulati til Resett. 

– I andre deler av verden blir folk drept for å kritisere religion.

Vilkår

Frp-politikeren mener at politiet i utgangspunktet ikke har anledning til å hindre brenning av Koranen eller noen andre bøker.

– Jeg reagerer på denne uttalelsen fra Politidirektoratet. Jeg tror nok de kan ha lov til å stille vilkår om åpen ild, men de kan ikke på generelt grunnlag hindre folk i å utøve sin ytringsfrihet ved å brenne en bok, enten det er Koranen eller en annen bok, slår Gulati fast.

annonse

– Vi er nødt til å stå opp for grunnleggende rettigheter, ytringsfrihet og retten til religionskritikk.

Les også: Norsk politi gjør knefall for hjernevaskede galninger og islam

Polarisering

Gulati deler PSTs bekymringer rundt polarisering i samfunnsdebatten. 

– Jeg deler PSTs bekymring for økende polarisering, det har jeg ingen problemer med å forstå, men da er ikke løsningen å innskrenke ytringsfriheten. Vi trenger andre løsninger. 

Stortingsrepresentanten mener nemlig at situasjonen bare blir verre av å ha berøringsangst i vanskelige spørsmål.

– Vi kan jo se til Sverige når det kommer til hvordan det å legge lokk på vanskelige temaer i det offentlige gjør situasjonen enda verre, sier Gulati avslutningsvis. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon