- Resett - https://resett.no -

MDG: Ut med olje og gass, inn med dyrking av tang

– Det er en stor misforståelse at vi lever av olje i dette landet. Vi lever først og fremst av folks kompetanse og innsats, og vi tror på folks skaperkraft både i byene og distriktene.

Slik avsluttet MDG-talsperson Arild Hermstad sin presentasjon av Miljøpartiet De Grønnes (MDG) budsjettalternativ [1] på Stortinget torsdag.

MDG henter 7,2 milliarder på å fjerne oljesubsidier og leterefusjonsordningen. Avgiftene på olje- og gassutvinning skal opp 11,8 milliarder, skriver Stavanger Aftenblad [2].

annonse

«Fremtidens arbeidsplasser»

«MDG vil kutte utslipp med 60 prosent innen 2030 og foreslår «en folkemilliard» – en ordning der folk kan søke om midler med støtte til eksempelvis elsykler, solcellepaneler og ladestasjoner.»

I sin plan for «fremtidens arbeidsplasser» skal MDG satse på lavutslippsteknologi, havvind og gründere. Som fjerde punkt skal det settes av 2 mrd til:

annonse

«Opprette Bionova. Skal støtte kommersialisering av bionæringene. Eksempel: Dyrking av tang som erstatter soya i dyrefôr.»

Dette kommer i tillegg til allerede kjente forslag som kraftig økning i flyseteavgiften og økte bensin- og dieselpriser med fem kroner pr. liter.

– Det viktigste er å få tilslutning til den ganske drøye avgiftsøkningen dette vil innebære. Fem kroner er ganske mye. Men du får mye mer tilslutning når folk ser hva pengene går til og at det går tilbake til folk, sier Hermstad.

Les også: MDG vil stoppe alle nye «monsterveier» [3]

Virkelighetsfjernt

Alt i alt er det snakk om en økning i skatter og avgifter på litt over 30 milliarder kroner.

– Essensen i MDGs skatte- og avgiftspolitikk er at vi bruker skattene til sterk sosial omfordeling, og vi bruker avgiftene for å sikre «forurenser betaler»-prinsippet, sier MDGs stortingsrepresentant Une Bastholm til NTB.

Frps Terje Halleland kommenterer forslagene med følgende uttalelse:

annonse

– Store deler av budsjettet er totalt virkelighetsfjernt. Det viser bare at MDG fremdeles ikke er i stand til å levere tiltak som effektivt kutter klimagassutslipp uten å ramme vanlige folk og næringsliv hardt.

Les også: Har MDG blitt det nye populistpartiet? [4]

Oljeultimatum

Une Bastholm sier til Aftenbladet at de ikke har tatt stilling til hvor omfattende ordningene skal bli:

– Når det gjelder spørsmålet om å danne regjering med partier som fortsatt vil utvinne olje og gass, vil MDG komme tilbake til dette i 2021, men:

– Hvis vi plutselig skulle bli kastet inn i regjeringsforhandlinger, så gjelder vårt oljeultimatum fortsatt, sier Hermstad.

annonse

Bastholm presiserer at ultimatumet dreier seg om stans i nye letetillatelser.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474