Illustrasjonsbilde. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Dette er en nyhetsoversikt fra Resett, med de viktigste sakene fra innland og utland. Dette er foreløpig en beta-versjon av et nytt konsept.

10:19 NTB skriver:

To politibiler skal ha vært involvert i en kjedekollisjon i Oslo sentrum.

annonse

En politiansatt og en fange er kjørt til legevakta for sjekk, etter at bilene de satt i var involvert i en trafikkulykke i Oslo sentrum.

10:04 NTB skriver:

Konsernsjef Geir Isaksen (65) har bedt om avløsing i Vy, og går over i en rådgiverstilling når ny konsernsjef tiltrer.

annonse

Styret i Vy har satt ned et ansettelsesutvalg som skal lede prosessen med å finne ny konsernsjef til Vy. Isaksen  vil stå i stillingen inntil ny konsernsjef tiltrer.

07:21 NTB skriver:

Arkeologer har avdekket spor av et skip på Smøla på Nordmøre. Skipet er trolig fra vikingtiden eller kanskje eldre.

– Oppdagelsen er helt unik og på linje med Tuneskipet. Dette er et fantastisk funn som understreker hvilken sentral posisjon denne øya har hatt i historien, sier arkeolog Arve Nytun i fylkeskommunen.

Riksantikvaren har nasjonalt ansvar for kulturminneforvaltning og er samarbeidspartner i prosjektet.

Arkeologer funnet spor av et spor av et skip som skal være over tusen år gammelt på Smøla på Nordmøre. Skipet er trolig fra vikingtiden eller kanskje eldre. Arkeologene brukte georadar for å finne skipet. Foto: NIKU / Norsk institutt for kulturminneforskning / NTB scanpix

06:32 NTB skriver:

annonse

Tesla-sjef Elon Musk avduket selskapets helelektriske pickup på et show i Los Angeles torsdag kveld lokal tid. Bilen har fått navnet Cybertruck.

– Vi trenger bærekraftig energi nå. Hvis vi ikke har en pickup, kan vi ikke løse det. De tre mest solgte bilene i USA er pickuper. For å få til bærekraftig energi, trenger vi en pickup, sa Musk under lanseringen i natt norsk tid, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Musk har sagt at prisen på bilen starter på om lag 50.000 dollar, litt over 450.000 norske kroner. Cybertruck er inspirert av filmer som «Bladerunner» og «The Spy Who Loved Me».

Teslas Cybertruck er inspirert av filmer som «Bladerunner» og «The Spy Who Loved Me». Foto: Ringo H.W. Chiu / AP / NTB scanpix

06:19 NTB skriver:

President Donald Trump sier han håper at Demokratene stiller han for riksrett. For da må presidentkandidat Joe Biden og sønnen også vitne, mener Trump.

– President Trump vil han en rettssak i Senate fordi det er det eneste kammeret der han kan vente seg en rettferdig prosess i henhold til grunnloven, står det i uttalelsen gjengitt av nyhetsbyrået Reuters.

– Vi forventer å få høre fra vitner som faktisk var vitne til, og muligens deltok i korrupsjon, som Adam Schiff, Joe Biden, Hunter Biden og den såkalte varsleren, for å nevne noen, sier pressetalsmann Hogan Gidley i Det hvite hus, med henvisning til Adam Schiff, som lederen etterretningskomiteen i Representantenes hus.

05:30 NTB skriver:

Sykehusene må bli mer utadvendte, mener helseminister Bent Høie (H). I den nye nasjonale planen er hovedgrepet økt samarbeid mellom sykehus og kommuner.

– Sykehusene må slutte å se seg selv som en lukket bygning. De må se seg som en tjeneste som også skal behandle pasienten hjemme og ha en samfunnsrolle som innebærer å være åpen mot lokalsamfunnet, sier Høie til NTB.

Sykehusplanen for 2020-2023, som Høie legger fram fredag, handler mer om innholdet i tjenestene. Nøkkelord er mer samarbeid og kompetanse.

05:29 NTB skriver:

Mannen som er siktet for å ha drept sin egen mor på Ellingsrud i februar, hadde tatt opp et forbrukslån på 1,2 millioner i morens navn.

– Politiet har grunn til å tro at det har vært økonomisk uoverensstemmelse mellom partene som har gjort at det har oppstått en situasjon, sier politiadvokat Børge Enoksen til Dagbladet.

Det var 30-åringen som selv ringte til AMK-sentralen etter at moren ble knivstukket natt til 27. februar. Da politiet kom til stedet, ble de møtt av sønnen som sa at det var han som var skyld i knivstikkingen.

05:23 NTB skriver:

Den høyreorienterte Jair Bolsonaros nye parti skal jobbe mot kommunisme, globalisme og andre ideologier som bryter med den «naturlige orden».

Bolsonaro skal lede det nye partiet, Allianse for Brasil, sammen med sønnen Flavio. Han er senator det føderale parlamentet.

For at Bolsonaros nye parti skal kunne delta i framtidige valg, må paritet samle 500.000 signaturer i minst 9 av landets 26 delstater.

04:25 NTB skriver:

Utdanningsminister Iselin Nybø (V) håper innføringen av en global konvensjon for å godkjenne høyere utdanning vil styrke integrering og øke rettssikkerheten.

– Dette er gode tiltak som vil styrke integreringen av særlig flyktninger, sier statsråd for høyere utdanning Iselin Nybø (V) til Vårt Land.

Konvensjonen innebærer at en persons kvalifikasjoner er noe en skal kunne ta med seg og få anerkjent, uansett hvor i verden man reiser. Flyktninger med høyere utdanning kan få en kvalifikasjonsvurdering selv om de mangler skriftlig dokumentasjon på utdanningen sin. Alle med norsk utdanning som ønsker å få denne godkjent i land utenfor Europa, vil få større rettssikkerhet i godkjenningsprosessen i landet de søker godkjenning i.

04:09 NTB skriver:

Politiet i Chile kan ha brutt reglene i møte med demonstrasjonene som har preget landet den siste måneden, sier president Sebastián Piñera.

– Hvis ikke protokollene ble fulgt, og jeg tror at det har skjedd i noen tilfeller, vil det bli etterforsket av påtalemyndigheten, og det vil komme straffereaksjoner i domstolene, forsikret Piñera i et møte med utenlandske medier.

Regjeringen har kategorisk avvist rapporten. Politiet har uttalt at intensjonen ikke har vært å skade demonstrantene.

Chiles president sier politiet kan ha brutt regler i møte med demonstrantene den siste måneden. En rapport fra Amnesty International hevder politiet med vilje har angrepet og forgrepet seg på demonstranter. Foto: Esteban Felix / AP / NTB scanpix

03:20 NTB skriver:

I en undersøkelse fra Likestillingsombudet sier arbeidsgivere de er positive til å ansette innvandrerkvinner, men at få søker på utlyste jobber.

200 norske arbeidsgivere i ulike bransjer og steder i landet er i en undersøkelse spurt om sitt syn på innvandrerkvinner i arbeidslivet. Et stort flertall av de spurte svarer at innvandrerkvinner bidrar positivt til arbeidsmiljøet. Sju av ti svarer også at de ikke ser på religiøse plagg som et hinder så lenge søkeren ellers er kvalifisert til stillingen, skriver Vårt Land.

– Vi må kunne utfordre kjønnsroller og tradisjoner, også blant innvandrerfamilier. Ikke ved å marsjere inn i familiene og fortelle de enkelte hva de skal gjøre, men ved å utforme virkemidler som treffer og gå i dialog med mennene. Kontantstøtten er det første som bør fjernes, sier likestillingsombud Hanne Bjurstrøm.

02:37 NTB skriver:

Ordfører i Mexico City, Claudia Sheinbaum, håper at å innføre unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner, vil gjøre problemet i Mexicos hovedstad mer synlig.

Mer enn 150 kvinner har blitt drept i Mexico City de ni først månedene i år, ifølge offisielle tall. Myndighetene sier 40 av ofrene ble drept fordi de var kvinner.

Ifølge FN blir ni kvinner drept i Mexico hver dag. Til sammen 18 andre byer i landet har innført lignende krisetilstander siden 2015.

01:55 NTB skriver:

Det norskeide skipet Ocean Viking har reddet ytterligere 90 mennesker fra en gummibåt fra havsnød i Middelhavet.

Dermed befinner det seg 215 reddede personer på skipet. De har blitt plukket opp i løpet av de siste tre dagene.

Forrige måned brakte Ocean Viking 176 migranter til havnebyen Taranto i Italia. Et par uker senere brakte skipet flere enn hundre mennesker til en havn på Sicilia. Regjeringen i Italia ga fartøyet tillatelse til å legge til kai etter flere måneder med juridiske og politiske uenigheter knyttet til frivillige redningsfartøyer.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon