Bergens Tidende. Foto: NTB scanpix
annonse

Morten Myksvoll, kommentator i BT, har lest Helge Lurås’ nye bok «Veien til Resett». Han er ikke imponert.

Myksvoll mener at Lurås fremstiller seg selv som en martyr som har blitt ekskludert fra resten av samfunnet. Det er ikke sant, hevder han i Bergens Tidende.

– Tar du Helge Lurås på alvor, er det lett å se hvor mørkt Resett-prosjektet hans virkelig er, skriver han.

annonse

Les også: Den forbudte boken: Lesernes dom

«Folk som hevder de er utstøtte, men blir omtalt så mye i media som Lurås blir, er det noe rart med», skriver han. Han fortsetter: «Om det å gjøre seg liten og påtatt slik Lurås gjør var en idrett, så ville han ha vært i verdenseliten.»

Myksvoll skriver videre at Lurås «digger den same forenkla motsetninga: Media er overgriperen, Lurås er offeret. Etter å ha lest boka, ser den falske motsetninga som han selv kritiserer ut til å være den viktigste drivkrafta hans.»

annonse

Bosnia-krigen en «spøk»

Men det går fra ille til verre skriver BT kommentatoren. «Når Lurås begynner å skildre det han opplevde i Bosnia på 1990-tallet, så er det virkelig tungt å lese hvordan han bruker et folkemord på 8000 muslimer som argument for mindre innvandring av muslimer til Norge og Europa.»

Les også: Lurås klarte å gjøre Resett til Norges viktigste opposisjonsavis, hevder Bjørn Nistad i bokanmeldelse

Men det skal bli enda verre. Ja, det går sågar utenfor stupet, skriver Myksvoll og sikter til Resett-redaktørens ord om at de nærmest var tilskuere til krigen i Bosnia mens lokalbefolkningen ble rammet.

«Lurås så på krigen nærmest som en spøk helt frem til de selv fikk oppleve et granatangrep mot leiren de befant seg i. Han tok altså lett på folkemordet og drømmer om et muslimfritt samfunn», skriver Myksvoll som mener det «rimer godt med alt» Lurås skriver om «etnisitet – som i denne konteksten dessverre bare ser ut til å bety hudfarge og religion.»

Legitimerer 22. juli

Morten Myksvoll mener Lurås skriver konspirasjonsteorier og sammenligner islam med nazismen, noe han mener er svært farlig å gjøre.

«Tanken om at muslimer vil erstatte europeere har vært bakteppe for flere terrorangrep, blant dem 22. juli. Dette er altså Lurås med på å legitimere», skriver han og avslutter:

annonse

«Det begynner å demre hvordan Lurås har kommet fram til mediekritikken sin. Hvordan synet hans på media har blitt til. For han opererer slik han beskylder resten av mediebransjen for å være. Resett er en aktivist, ikke en nyhetsside.»

– Som forventet

Helge Lurås sier i en kommentar til Resett at han ikke er overrasket over Myksvolls utfall mot boka.

– Myksvoll virker ikke å ha lest boka med annen motivasjon enn å finne noe å kritisere meg som person for. Og hvordan han kan ha fått så lite nyanser ut av det jeg skriver om Balkan og islam i Europa, er nesten absurd. Balkan er område jeg har bodd og jobbet i åtte år. Jeg kjenner det og problemene der nede temmelig godt, sier Lurås.

Han mener også at Myksvoll påstand om at etnisitet i boka handler om «hudfarge» er så tatt ut av løse luften at han burde skamme seg.

– Myksvoll skriver rett og slett at jeg er rasist i den tradisjonelle formen av begrepet. Det er så absurd at det vel nettopp underbygger det jeg skriver om den behandlingen jeg og andre som meg får i de tradisjonelle mediene. De har overhodet ingen integritet i det hele tatt, sier Lurås.

annonse

BTs eget kommentarfelt

Under artikkelen i BT er det allerede en debatt i gang. Flere reagerer på Myksvolls anmeldelse:

«Dette harde utfallet mot Lurås beviser jo at Lurås har rett – BT, NRK og andre norske media har en felles agenda – å forsvare islam og det multikulturelle samfunnet. Og å sykeliggjøre meningsmotstandere. Hvorfor tåler du ikke at Lurås har en annen oppfatning, Myksvoll?

«Det er kanskje to million nordmenn som deler Lurås sin bekymring for det multikulturelle og islam i særdeleshet. Hvor islam er utbredt, i de land og områder er det krig, vold og konflikt, enten det er i Midtøsten, Afrika, Kina, Bosnia, Malmø eller Oslo. Å nekte på dette er rent fatalisme og virkelighetsflukt,» skriver en leser.

Hvis du vil lese boka selv, kan den bestilles her.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse