Justisminister Jøran Kallmyr. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Justisminister Jøran Kallmyr forsvarer Politidirektoratets instruks om å stanse brenning av Koranen. Det får en ytringsfrihetsekspert til å steile.

– Påtalemyndighetene har vurdert at å brenne Koranen kan skli over til å være en kriminell handling. Politiet er forpliktet til å avverge kriminelle handlinger, sier Kallmyr til Nettavisen.

– Politidirektoratet har opplyst til meg at de har forelagt spørsmålet for påtalemyndigheten som har gitt en vurdering som de har fulgt når de utstedte ordren. Det er påtalemyndighetens vurdering. Da kan ikke jeg overprøve det, sier Kallmyr videre.

annonse

Les også: Kallmyr griper ikke inn mot koranbrenning-instruks

– Ren ansvarsfraskrivelse

Advokat og ytringsfrihetsekspert Jon Wessel-Aas reagerer sterkt på justisministerens svar. Han kaller det «ren ansvarsfraskrivelse», og påpeker at Politidirektoratet er direkte underlagt justisministeren. Derfor kan han ikke begripe hvorfor Kallmyr refererer til påtalemyndigheten. 

annonse

– Enten har han ikke forstått hva det dreier seg om eller så er han ikke er villig til å sørge for at politiet holder seg innenfor grunnloven, sier Wessel-Aas til Nettavisen.

  Det er jo ikke påtalemyndighetene som er parten her, det er Politidirektoratet og politiet, som er direkte underlagt ham. De er ikke uavhengig i det hele tatt, tvert imot er han deres øverste politiske leder, sier Wessel-Aas oppgitt.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon