Kinesisk-bygde Hålogalandsbrua under konstruksjon i april 2018. Foto: Torbjørn S. via Wikimedia Commons
annonse
annonse

Konsernsjef Frode Nilsen i LNS Gruppen advarer mot et kinesisk inntog på det norske anleggsmarkedet og hva det vil medføre for bransjen i Norge.

«Samfunnsøkonomisk Analyse har for Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg beregnet hvilke skatte- og avgiftsmessige tap det er å bruke utenlandske entreprenører. Disse beregningene viser betydelig verditap. EØS-avtalen gir markedsadgang for utenlandske aktører i Norge. Satt på spissen kan man si at det er den norske anleggsbransjen som har betalt regningen for at vi skal ha EØS-avtalen. Konkurransen er tøff, marginene er presset og mange har tapt store beløp», skriver Frode Nilsen, i en kommentar i nettavisen Anlegg&Transport.

Les også: Splitter ny kinesisk-bygd bro i Nordland kan kollapse: – Jeg har ikke sett noe lignende i Norge før

annonse

Næringsministeren ønsker Kina velkommen

Han uttrykker sin bekymring over næringsminister Torbjørn Røe Isaksens uttalelse etter et nylig besøk i Kina, der statsråden ønsket kinesiske entreprenører velkommen på det norske anleggsmarkedet.

«Det er nesten som man ikke tror at dette er mulig. Hva er det norske myndigheter ønsker? Billige prosjekter for enhver pris?»

annonse

«For norske myndigheter vil et kinesisk inntog være umulig å kontrollere. Norge flagger menneskerettigheter, bærekraft, ordnede lønns- og arbeidsforhold, etiske retningslinjer, transparent forretningsdrift med mer særdeles høyt. Vi vet at på mange av disse forholdene kommer Kina særdeles dårlig ut.»

«Store sikkerhetspolitiske konsekvenser»

Frode Nilsen fremholder at det vil bli særdeles vanskelig å kontrollere at kinesiske aktører følger norske regler, når det i dag allerede er krevende å kontrollere om europeiske aktører gjør det samme. Han advarer mot at Kina ønsker å få kontroll på vedens naturressurser, og har ambisjoner om å bli en ledende aktør i Arktis, noe et inntog i Norge anleggsbransje vil kunne være et springbrett for. Det vil få «store sikkerhetspolitiske konsekvenser», mener konsernsjefen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon