TV 2-journalist Fredrik Græsvik. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
annonse
annonse

Journalist Fredrik Græsvik anklager brukere i sosiale medier for å være rasister og kaller folk dumme. Hans arbeidsgiver TV 2 later foreløpig ikke til å gripe inn.

– Du er åpenbart en rasist, skriver Græsvik til en person på Twitter.

annonse

Personen reagerer på stemplingen. Det gjør også en annen person, etter å ha blitt kalt en dust av Græsvik, fordi han har stilt spørsmål ved journalistens adferd i sosiale medier.

– Er det noe i teorien om at du er så dum at vi jubler hvis du slutter å tvitre? Dust, skriver Græsvik.

Andre har blitt hengt ut av Græsvik på Twitter, med fullt navn, fordi de har skrevet på sosiale medier at de vil at kun norske flagg skal være tillatt på 17. mai-feiringer.

Resett har skjermet mannens navn og bilde. Det gjorde ikke TV 2-journalist Fredrik Græsvik.
annonse

TV 2-journalisten gjorde nylig narr av en mann, som han aldri hadde kontaktet, med fullt navn og bilde, i et skjermbilde som han delte med sine over 60 000 følgere på Twitter. Resett skrev om uthengingen, og Græsvik fjernet selv innlegget i etterkant av den mediale oppmerksomheten.

Les også: Norsk Presseforbund mener journalister ikke kan gå inn og ut av yrkesrollen på sosiale medier

Mange mener Græsviks bedriver personangrep og uriktig stempling av folk på Twitter, og han derfor ofte møtt med hets og usakligheter.

– Din lille dritt. Der røyk du ut!, skriver Græsvik til en person som ble blokkert etter å ha skjelt ut USA-korrespondenten.

TV 2: Vær varsom!.

annonse

Flere har kontaktet TV 2 på Twitter etter å ha blitt anklaget av Græsvik, og vist til kanalens oppfordring om at ansatte må være varsomme på sosiale medier.

Vi kan lese følgende om TV 2s etiske regler hos norsk redaktørforenig:

«TV 2 forvalter en av landets sterkeste merkevarer. Mediebedriften oppfordrer ansatte til å delta i ulike sosiale medier, men som TV 2-ansatt har du ansvar for å ivareta både bedriftens og ditt eget renommé. I sosiale medier er det svært kort vei til publisering og du bør tenke gjennom om innlegg kan være i konflikt med øvrige plakater, lojalitetshensyn og regler man som redaksjonelt ansatt er bundet av.

Dette gjelder spesielt åpne profiler som kan leses av alle og i tilfeller der man presenterer seg som representant for TV 2. Programledere og profilerte reportere som utgjør en del av TV 2s redaksjonelle uttrykk og i allmennheten vil oppfattes som representanter for TV 2 har et særlig ansvar for varsomhet på dette punktet.»

Les også: Redaktørforeningen skal avgjøre om Resett er et nyhetsnettsted eller kampanjeblogg

Hevn

TV 2 har ikke svart på noen av henvendelsene de har fått fra personene som krever svar på hvorfor en av deres ansatte går til personangrep på sosiale medier. Flere har også reagert på et nytt innlegg fra Græsvik, rettet mot Nettavisens journalist Espen Teigen.

– Kan du ikke bruke jobben din som journalist til å være en? skriver Græsvik i et svar til Teigen, som har delt sin egen nyhetssak fra Nettavisen, om kullkraftverk i Kina, på Twitter.

– Hva var galt med journalistikken her, Græsvik? spør en person.

– Hva i all verden? Ekstremt lite betimelig svar, skriver en annen.

Græsvik innrømmer deretter at meldingen var ment som et stikk mot Teigen.

– Bare samme kommentarer han pleide å gi meg, svarer TV 2-journalisten.

annonse

– Honda fitta!

I tillegg til å befatte seg med å skrive Twitter-meldinger som grenser til eller omfatter rasismeanklager og personangrep, er Græsvik aktiv også i andre diskusjoner.

I en diskusjon om Tesla-biler er journalisten i det mer humoristiske hjørnet.

– Honda Fitta! Trang, og dårlige bakruter.

Græsviks uttalelser på sosiale medier har vært et tema også innad i TV 2.

I 2014 hevdet Græsvik at han hadde blitt fjernet fra sin TV 2-dekning i Midtøsten, på grunn av ytringer i sosiale medier. Journalisten gikk imidlertid tilbake på dette, etter at TV 2 hadde kommet med sin versjon.

VG skrev i 2016 at TV2-ledelsen hadde bekreftet at Græsviks engasjement på sosiale medier i forbindelse med Gaza-konflikten hadde vært et tema til diskusjon.

– Vi har sagt til Fredrik, slik vi sier til alle våre reportere om sosiale medier, at det er all grunn til å vise varsomhet og objektivitet når de omtaler saker og konflikter som vi dekker, sier TV2s nyhetssjef Arne Rovick.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon