Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
Norsk Rikskringkasting NRK på Marienlyst. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

I en artikkel i dag kommer NRK med en grov faktafeil. Det hevdes at det aldri tidligere har vært mer drivhusgasser i atmosfæren enn det er nå. Men sannheten er at mengden drivhusgasser har vært høyere enn i dag i godt over 99 prosent av jordas historie.

«Det har aldri tidlegare vore så mykje drivhusgassar i atmosfæren nokon gong, går det fram av ein ny rapport frå Verdas meteorologiorganisasjon (WMO),» skriver NRK-journalist Bent Tandstad i ingressen.

Det høres jo fryktelig dramatisk ut. For jorda er 4,5 milliarder år gammel. Men kan det være at NRK legger noe annet i «noen gang» enn oss andre? På journalist-bilde ser det ut som Tandstad er en relativt ung mann. Da lever man gjerne mer i nåtiden og har ikke så godt grep om fortiden. Vi skal derfor ha ham unnskyldt.

annonse

Les også: Klimacaset: Slik diskrediterer NRK folk og synspunkter de ikke liker (+)

Men faktum er at CO2-nivåene i geologisk tid har sunket siden jordas fødsel. Og denne trenden kommer til å fortsette også på lang sikt, selv om menneskene utslipp nå en periode motvirker det.

Sannheten er at CO2-nivåene var høyere ikke lenger enn 3 millioner år tilbake i tid. Og som vi ser på denne grafen hentet fra tidsskriftet Nature var de til dels betydelig høyere. De fleste av plantene våre utviklet seg og er tilpasset CO2-nivået for mer enn fem hundre millioner år siden. Og da var det opp mot 6000 ppm i atmosfæren, mens det «bare» er 400 ppm i dag.

Skjermbilde NATURE
annonse

NTB klarte å få dette riktig i sin artikkel om det samme i dag. Der het det:

«Mengden klimagasser i atmosfæren fortsetter å stige og nådde i fjor et nytt rekordnivå.
Det går fram av nye tall fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO). Konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren var i fjor den høyeste på minst 3 millioner år.»

Slik presenterer NRK det:

– Det er ikkje noko teikn til at mengda av CO2 og andre drivhusgassar i atmosfæren er i retur, heller ikkje oppbremsing, trass i Paris-avtalen, sa Taalas blant anna på pressekonferansen. Også då organisasjonen i fjor på denne tida la fram rapporten for 2017 var konklusjonen den same. Det hadde aldri vore meir drivhusgassar i atmosfæren nokon gong.

Det er altså ingen kvalifisering av tidsrommet i det hele tatt. NRK slår det kategorisk fast: «Det hadde aldri vore meir drivhusgassar i atmosfæren nokon gong.»

Det er falske nyheter NRK her serverer. Om det er bevisst eller bare skyldes uvitenhet, er ikke godt å si.

Litt fakta om CO2:

Jordens første atmosfære før livet oppsto for drøyt to milliarder år siden besto trolig av svært høye nivåer av CO2. Men fortsatt for mellom 400-600 millioner år siden var CO2-innholdet over 6000 ppm. Det er femten ganger så høyt som dagens nivåer.

annonse

De første høye konsentrasjonene av CO2 ble skapt av vulkansk aktivitet som bandt karbon og oksygen og slynget det opp i atmosfæren. Men CO2 interagerer med bergarter og bindes opp der og i havet. Med synkende vulkansk aktivitet ettersom jorda ble eldre og kjøligere, sank CO2-nivåene i atmosfæren. Denne reduksjonen ble forsterket kraftig da livet og plantene oppsto.

Nivåene av CO2 har gått opp og ned også de siste fem hundre millioner år. Men trenden er utvetydig nedadgående. Det forventes at all CO2 til slutt er sugd ut av atmosfæren. Da vil plantene dø fordi de trenger CO2 til fotosyntesen. Og uten planter, blir det heller ikke skapt oksygen – O2.

Merknad publisert kl. 14.11:. Etter at Resett publiserte denne kritikken, har NRK rettet opp artikkelen. Nå heter det at «Det hadde aldri vore meir drivhusgassar i atmosfæren på fleire millionar år.»

NRK opplyser imidlertid ikke om at rettelsen er gjort eller hva som sto der til å begynne med.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon