Russlands antidopingsjef Jurij Ganus tror at WADA-styret vil gå inn for å utestenge Russland i fire år. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Sjefen for Russlands antidopingbyrå Jurij Ganus er forberedt på at WADA-styret vil følge anbefalingen de har fått om å utestenge landet i fire år.

– Det er virkeligheten, sa sjefen for det russiske antidopingbyrået (RUSADA) tirsdag.

Mandag ble det klart at et WADA-utvalg anbefaler sitt styre å utestenge Russland i fire år fra all idrett for brudd på dopingbestemmelsene. Den endelige beslutningen blir tatt på et møte i Paris 9. desember.

annonse

Utvalget ledet av briten Jonathan Taylor har over flere år arbeidet med å komme til bunns i russernes bruk av doping og forsøkene på å skjule den omfattende dopingen for omverdenen.

Utvalget mener at russerne har manipulert datamaterialet fra dopinglaboratoriet i Moskva som de har utlevert.

– Vi stuper inn i en ny fase av Russlands dopingkrise. Fire år er lenge, og det betyr to olympiske leker, sa antidopingsjef Ganus tirsdag.

Dopingkrise
Han mener Russland trenger en ny idrettsledelse, og vil at president Vladimir Putin nå skal gripe inn.

– For å være helt ærlig, venter jeg på at presidenten skal ta en aktiv del i dette. Det er mange problemer innen idretten, men den mest vanskelige og tragiske er at idrettsutøverne er blitt gisler på grunn av opptredenen til våre idrettsledere.

– Vi trenger å få gjennomført omfattende endringer. Vi trenger nye idrettsledere, sa Ganus.

Hvis utvalgets innstilling følges, vil Russland blant annet ikke kunne stille som egen nasjon under neste års sommerleker i Tokyo i 2020 og heller ikke i vinter-OL i Beijing i 2022.

Kan anke
Utvalget mener Russland må utestenges fra alle arrangementer som har ratifisert WADA-koden. Det inkluderer også VM i fotball i Qatar i 2022.

En utestengelse kan også sette Russlands status som en av 12 verter for neste års EM-sluttspill i fotball i fare. Russland er plassert i gruppe med Danmark og Belgia i turneringen.

annonse

Russlands EM-sjef Alexei Sorokin tror imidlertid landet beholder sin del av EM-arrangementet.

– Inntil videre ser jeg ingen faktorer som indikerer at noen beslutninger vil bli overveid på nytt, sier han.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal deltakelsen i neste års EM-sluttspill i fotball holdes utenfor en eventuell utestengelse av Russland. Byrået siterer en anonym WADA-kilde på opplysningen.

Skulle WADA konkludere med fire års utelukkelse, kan avgjørelsen ankes til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon