Illustrasjonsbilde. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
annonse
annonse

Norges Pelsdyralslag mener regjeringens erstatningsordning vil påføre pelsdyrbøndene milliontap og hevder utfallet vil bli grovt urimelig og urettferdig.

– Dette gir først og fremst inntrykk av å være et voldsomt hastverksarbeid fra departementet, for å forsøke å stilne stormen på Stortinget. Systemet de foreslår er uoversiktlig, dårlig tilpasset og lite gjennomsiktig. Det vil slå fryktelig skjevt og mangelfullt ut. Tapene vil fortsatt bli katastrofale. Derfor lanserer de dette i en pressemelding på kvelden, uten så mye som et varsel til oss eller bøndene våre, sier styreleder i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem.

Regjeringen høstet mye kritikk for sitt første forslag til erstatning for bøndene som blir rammet av pelsdyrforbudet. Onsdag la Landbruksdepartementet fram den endelige forskriften. Ordningen anslås å koste mellom 800 og 850 millioner kroner, men det er ikke satt noen øvre ramme.

annonse

Trane Skadsem sier at summene ikke går opp, og at kompensasjonen ikke engang er et plaster på såret for «de familiene som taper alt».

– Noen får redusert tapene sine fra 7 til 6 millioner kroner, eller fra 5 til 4,5 millioner kroner. De mister fortsatt alt. Det er ikke det Stortinget har krevd av regjeringen. Forslaget vil ikke holde bøndene skadesløse, det vil på ingen måte erstatte i nærheten av de faktiske verdiene de taper, og det vil ikke hindre mange i å sitte igjen med bunnløs gjeld. Å kaste rundt på tall endrer ikke det, sier Trane Skadsem.

Forslaget om å avvikle pelsdyrnæringen innen 1. februar 2025 var Venstres store seier i Granavolden-plattformen og ble vedtatt av Stortinget i juni i år.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon