Illustrasjonsbilde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Den nye loven krever at internettselskapene legger ut advarsler om falske nyheter etter ordre fra myndighetenes faktasjekking. Den første som ble faktasjekket var en opposisjonspolitiker. 

Facebook, Twitter and Google har sitt asiatiske hovedkvarter i Singapore. Hvis de ikke etterkommer myndighetenes krav kan selskapene bli bøtelagt med opptil 6 millioner kroner, og personer som kommer med falske nyheter som er skadelige for Singapores interesser kan bli dømt til opptil 10 års fengsel.

Den første som fikk sin dom er politikeren Brad Bowyer, han hadde stilt spørsmål på Facebook om offentlige investeringer og noe mulig sammenblanding, skriver The Guardian.

annonse

Les også: Les om Singapores ville eksperiment på kvinner (+)

Brad Bowyer fikk en advarsel om at hans Facebook post er falsk eller misvisende.

Skjermbilde Facebook.

Sosiale medier har blitt en ny utfordring i Singapore der myndighetene kontrollerer media

annonse

Protection from Online Falsehoods and Manipulation Act (POFMA) er en statlig faktasjekking. De uttaler at rettelsen av politiker Brad Bowyer kom etter en forespørsel fra finansministeren, og at dette er første saken etter at den nye loven om falske nyheter kom i oktober. Loven åpner også for at myndighetene kan kreve blokkering av kontoer på sosiale medier som sprer usannheter.

Les også: Singapore Airlines benekter at de spionerer på passasjerene

Singapore er et land, eller en bystat som har vært styrt av det samme parti siden uavhengigheten i 1965. De har frie valg, og hver gang får det statsbærende partiet flertall. Singapore har også ytringsfrihet, og den rangeres høyt i Asia. Men man bør ikke utfordre ytringsfriheten. Om en person lar myndighetene være i fred, så lar de han være i fred.

Kritikerne mener at den nye loven innskrenker ytringsfriheten. Siden en eventuell anke først må  gå til ministeren som har krevd en faktasjekking, kan det forvanske en eventuell anke. Men innenriks- og justisminister K. Shanmugam lover at ankene skal gjennomføres raskt og kostnadsfritt, skriver The Strait Times.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon