FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) Filippo Grandi. Foto: Ignatis Tsiknis / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Europa må hjelpe Hellas med å løse krisesituasjonen i landet, hvor rundt 5.000 migrantbarn lever i fare for å bli utnyttet og utsatt for vold, mener UNHCR.

– Det er en barnekrise i dette landet som trenger å bli håndtert, sa FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) Filippo Grandi under sitt to dager lange besøk i Hellas.

Hundrevis av migranter ankommer de greske øyene fra Tyrkia hver dag. I tillegg bor rundt 39.000 migranter fra før i leirene på øyene og ytterligere 22.000 på fastlandet.

annonse

Kummerlige forhold i leirene
I forrige uke opplyste den greske regjeringen at den har mislyktes i å overtale de andre EU-landene til å ta imot rundt 3.000 enslige mindreårige migranter.

– Ærlig talt, hvis Europa mener at de ikke er nødt til å dele på ansvaret for barna, som verken har et hjem, en familie eller fremtid, så er jeg bekymret for Europa, sa Grandi.

Under sitt Hellas-besøk besøkte Grandi en leir på øya Lesvos. Høykommissæren kaller forholdene i leiren «ekstremt forstyrrende» med «konflikter som ofte resulterer i vold, særlig mot mindreårige».

Protester mot flytting av leirer
Menneskerettighetsorganisasjoner har gitt Hellas’ nye, konservative regjering kritikk for hvordan den har håndtert migrantsituasjonen.

annonse

Den greske regjeringen har nylig varslet en omfattende plan for å reformere landets overfylte migrantleirer på de greske øynene mot Tyrkia. De sier de også vil gjøre grensene «lufttette» mot en fryktet ny strøm av asylsøkere ved å sette inn langt flere grensevakter.

Planene har ført til protester i en rekke byer i Nord-Hellas, og på Samos truer ordføreren med å gå av i protest mot planen om å opprette en ny leir som skal huse minst 5.000 asylsøkere på øya.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon