Illustrasjonsbilde. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
annonse
annonse

Partene i arbeidslivet venter en lønnsvekst på 3,2 prosent til neste år, som er høyere enn prisveksten anslått av Norges Bank.

 – ikke så verst i disse dager, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal til DN.

Torsdag la Norges Bank frem sin forventningsundersøkelse for fjerde kvartal. Og deltakerne i den nye undersøkelsen venter at den årlige prisstigningen i Norge vil være rundt 2,25 prosent, noe høyere enn Norges Bank mål om to prosent over tid.

annonse

Men når partene i arbeidslivet, som er de mest toneangivende i Norges bank sin undersøkelse venter en lønnsvekst på 3,2 prosent ligger det an til en reallønnsvekst i Norge til neste år dersom forventingene holder.

Dermed kan det være at nordmenn har mer penger å rutte med til neste år.

Les også: Norsk-somalier dømt for voldtekt og seksuelle handlinger overfor fire unge jenter (+)

annonse

– Bra for husholdningene

 – Forventet inflasjon i år og om to er omtrent det samme, litt over to prosent. Da ligger det an til reallønnsvekst på rundt én prosent. Det er ikke så verst i disse dager, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

– Går vi noen år tilbake var den mye høyere, men nå har vi vært gjennom noen år med i snitt null reallønnsvekst. At vi kommer tilbake hit må man oppfatte som bra for husholdningene, sier han.

Les også: Kjell Inge Røkke reiste seg i protest under Lurås-foredrag om Trump: – Dette har jeg ikke tid til. Jeg må tjene penger

20 prosent av deltakerne venter kronefall

I undersøkelsen viser det seg at én av fem økonomer som har besvart undersøkelsen tror kronen vil svekkes ytterligere til neste år, men flertallet tror den enten vil styrke seg eller forbli uendret.

annonse

* 41,3 prosent av økonomene tror kronen vil være styrket om 12 måneder (cirka to av fem).

* 41,3 prosent tror kronen vil være uendret om 12 måneder (cirka to av fem).

* 17,9 prosent tror kronen vil være svekket om 12 måneder (cirka én av fem).

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon