Drammen tingrett har bestemt at Trude Lobben ikke får oppsøke sin sønn, til tross for at hun vant saken mot Barnevernstjenesten i EMD. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

I september fastslo Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) i Strasbourg at Norge krenket retten til familieliv for både moren og sønnen.

Gutten ble akuttplassert da han var tre uker gammel og adoptert bort som treåring. Moren Trude Lobben har hele tiden kjempet for å få sønnen tilbake, skriver Aftenposten.

Nå har Drammen Tingrett fastslått at moren, tross seieren i EMD, ikke får oppsøke, forfølge eller ta kontakt med sin nå 11 år gamle sønn. I kjennelsen står det at det er «en nærliggende og reell fare» for at moren vil forsøke å hente gutten.

annonse

«Gutten vet at han er adoptert, men kjenner ikke til den mye omtalte rettsprosessen rundt ham på høyt internasjonalt nivå. Han har ikke hatt samvær med moren etter at han ble adoptert i treårsalderen», skriver Aftenposten.

Retten skriver at gutten er skjermet fra prosessene, han kjenner ikke moren, og hvis moren forsøker å bli en del av guttens liv vil det innebære «en klar fredskrenkelse».

Les også: Folkevalgte politikere som skal være der for oss, eller har dem kommet til makta for å berge seg selv?

annonse

En ny krenkelse

Trude Lobbens forsvarer, advokat Gisken Brungot, kaller tingrettens avgjørelse en ny krenkelse:

– Vi tolker dommen i EMD slik at adopsjonsvedtaket og dommen i adopsjonssaken automatisk er ugyldige, sier Brungot.

Brungot får støtte av Marius Reikerås, som har bistått moren under EMD-prosessen.

Advokat Mette Yvonne Larsen representerer adoptivforeldrene i saken, og sier til Aftenposten:

– Det er synd at den biologiske moren i denne saken synes å ha fått så dårlige råd. Selv om hun har fått medhold i EMD i at retten til familieliv er krenket, vil det aldri føre til at adopsjonen automatisk blir opphevet. Da må man eventuelt kreve å gjenåpne saken.

 

 

annonse

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon