Illustrasjonsfoto: Ørn Borgen / NTB scanpix
annonse
annonse

«Der man venter at ingenting skal skje, setter man ned en komite». En lettere omskriving av det gamle ordtaket synes å passe til det manglende konkrete initiativ vi ser med hensyn til bilbranner og gjengproblematikk.

Joda – statsråder, direktorater, politidirektører, byråder og sosionomer må gjerne snakke på seg snakkebrokk. Det vi trenger er enkle kreative tiltak som ikke må utredes i årevis og som sannsynligvis både koster millioner og er altfor byråkratiske.

Nøkkelen ligger i at noen samfunnsaktører gjør noe de ikke er vant til, nemlig tar i bruk litt utradisjonelle metoder.

annonse

Les også: Tidligere Klassekampen-redaktør om bilbranner: Folk mister trygghetsfølelsen

La oss ta bilbranner. Du og jeg er ikke særlig glad i at vi får regningen i form av høyere forsikring. For det er nemlig konsekvensen av at biler brenner. De som tenner på er neppe i stand til å betale for moroa, hvis vi da får tak i dem.

Forsikringsselskaper har etterforskere på lønningslisten. Finner de stjålne luksusbiler i Øst Europa og får de tilbake, er dette god butikk for selskapene. Nå tror jeg neppe bilbranner er et område de bør engasjere seg i, men her har vi andre aktører. Høyst sannsynlig finnes det flere, kanskje mange av våre nye landsmenn som bor i områder hvor det brenner og som ikke synes noe om denne sporten. Kanskje de til og med mener at det ødelegger både tillit , skaper avstand, frykt og kan tenke seg å bidra.

annonse

Hva om forsikringsselskapene hyret inn et antall ungdommer til å være en slags «natteravn». Utstyr de gjerne med symboler de selv vil gå med. Betal både for den forebyggende effekten og i de tilfeller hvor bilder og tips fra «natteravnene» fører til oppklaring/pågripelse. Da har vi en vinn/vinn situasjon. La oss si at hver bil er verdt 350.000,- i gjennomsnitt. 100 biler ikke brent vil da betyr 35 millioner spart. Har det kostet 1 million å hyre inn ungdommene, snakker vi god butikk.

Les også: Jon Helgheim (Frp) langer ut mot «naive sosialister» etter bilbranner i Oslo

Raymond Johansen synes jo fritidsklubber er et utmerket tiltak. Kan det være stedet hvor ansvarlig ungdom kan rekrutteres? I så fall vil vi se om integrering og ansvarlighet er blant de verdier som finnes der.

Gjenger er et annet område hvor tilsvarende ordning kan prøves. Så langt jeg har fulgt med i omtalen av gjenger, dreier det seg om prinsippet: flere mot en. Hva om disse flere møter en annen gjeng med motsatt fortegn? Ikke for å slåss eller leke politi. Men for å synliggjøre at det finnes ungdom som faktisk står opp for de verdier vi mener er viktige. Og at et brutalisert samfunn skaper hat, mistro og utrygghet. Se for deg at de brutale omringes av en annen gjeng som passivt, men tydelig gir uttrykk for at dette er uakseptabelt.

Les også: Hvor er Antirasistisk senter når innvandrergjenger utøver rasistisk vold mot nordmenn?

Hva om vi overlater organiseringen til en eller flere moskeer i tillegg til å engasjere fritidsklubber?

I en dialog mellom kommune og moskeens overordnede bør det være mulig å finne ungdom som ønsker og vil bidra i en slik ordning. For det er ikke noen naturlov i at bare etnisk norske kan være «natteravn». Tar imamene utfordringen, er dette en test på hvor de står.

Vi har alle et ansvar for å lage et bedre Norge. Et særlig ansvar ligger på de som har makt og myndighet til å gjøre grep, hver på sitt plan. Det være seg politikere, kommune, moskeer, borettslag, fritidsklubber, foreninger. Altfor mye blir bare snakk. Vi må tørre å prøve andre måter å gjøre ting på selv om de kan virke utradisjonelle.

annonse

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon