Pynting av juletre på Losby Gods. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Elevene ved Seljord ungdomsskole får ikke bruke ordet «jul» når de omtaler julemat og juleball. Det får besteforeldre til å reagere.  

– Han kom hjem fra skolen og fortalte oss at han hadde fått kjeft fordi han kalte det julebakst og juleball. Da tenker jeg; hva blir det neste hvis ikke vi reagerer på at ungene ikke får snakke om jul? For meg er dette veldig leit, veldig provoserende, sier ei bestemor, som ønsker å være anonym av hensyn til barnebarnet, til Telemarksavisa

Videre forteller hun at barnebarnet opplyste henne om at det var staten som hadde bestemt forbudet. 

annonse

Vil ikke støte noen 

Skoleledelsen bekrefter overfor Telemarksavisa at de har byttet ut «jule»-ordene med andre begreper for å inkludere alle elevene ved skolen.  

Rektor ved skolen, Kjersti Bollerud, sier at skoleledelsen ikke har gitt noe forbud mot å snakke om jul, men at de har et ansvar om å sørge for at alle elevene føler seg inkludert og henviser til paragraf 1.1 i Opplæringsloven.  

annonse

Bytter bevisst 

I samtale med mat og helselærer Solfrid Bjørge, forteller læreren at de tar bevisste valg før jul:

– Vi har bevisst kalt det for tradisjonsmat og ikke julemat for ikke å støte noen. Jeg har også gjort et bevisst valg ved å ikke kjøpe servietter som det står «merry christmas» på, det blir ikke rød duk og røde julekuler. Enkelte trosretninger er veldig sensitive og mange søker fritak når de hører at det er jul. Vi prøver å gjøre det mer nøytralt, sier Bjørge.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon