SIAN-leder Lars Thorsen ble angrepet og arrestert etter å ha brent Koranen. Nå hevder politiet at det er straffbart å brenne religiøse skrifter. Foto: Skjermbilde Youtube.
annonse
annonse

Hans provokasjon ble som kjent en aldri så liten verdensbegivenhet.

Nå skal de alle ha sin mening om hans kunstopptreden i Kristiansand. Først ut kom juristene, de konkluderte med at kunstverket ikke var et brudd på norsk lov. Så kom justisministeren inn på banen og vedgikk at det var blitt begått en feil fra politidirektøren side og trakk med ett hele forbudet tilbake.

Dernest satte kunsten Norge på verdenskartet

annonse

Det begynte som vanlig med at de brente flagg i Pakistan og ambassadøren måtte inn på teppet. Han fikk han høre at kunstverket har såret ikke mindre enn 1,3 milliarder mennesker. Hvordan pakistansk UD har innhentet kunstkritikk fra så mange mennesker og det på så kort tid er fremdeles en gåte. Iran er for tiden på revolusjonens rand etter at imamene satt opp bensinprisen, men på tross av skuddveksling i gatene tok de på seg tid til å gi en konstruktiv kunstkritikk – de ville ha kunstneren straffet for sin kunst.

Les også: Iransk UD med trusler om «alvorlige konsekvenser» etter koranbrenningen

Alle som skaper suksess sår sjalusi

Som vanlig i kunstverden finner vi de som ikke vil anmelde kunsten, men heller kunstneren.

– Dersom koranbrenningen var en religionskritisk ytring – hvorfor var mannen som tente på boken kledd i uniform – tydelig inspirert av et politisk parti som kom til makten i Tyskland i 1933?, skriver pressestøtteorganet Vårt Land i sin kunstanmeldelse.

Les også: Vårt Land: Koranbrenning er ikke religionskritikk

– Folk forstår ikke hva det betyr for muslimer å se Koranen bli brent (…) det er en bok som kommer fra ham vi tror har skapt hele verden, sier en ung mann som bare har hørt om kunstuttrykket.

Les også: Moské-topp om koranbrenning: Mange ungdommer er sinte

Når kunst blir kontroversiell så dukker Antirasistisk Senter opp

annonse

Senterets leder Rune Berglund Steen føler at kunstuttrykket bør være hatfullt, men på tross av det mener han at terskelen for å dømmes for hatefulle ytringer generelt ligger svært høyt. Men i denne fremførelsen må vi se kunsten i kontekst.

– I dette konkrete tilfellet var det SIANs Lars Thorsen som valgte å forsøke å brenne Koranen i Kristiansand. Thorsen ble nylig dømt i Oslo tingrett for en serie ytterliggående ytringer om muslimer. Thorsen valgte å følge opp dommen med å prøve seg på en provokasjon som står i det samme hatets navn.

Les også: Demoniseringsindustrien: Antirasistisk Senter setter liv i fare

Herr Steen mener videre at det er muslimfiendlig. Hva han legger i faguttrykket muslimfiendlig blir ikke i hans innlegg definert. Men han konkluderer med at fremførelsen må være en pågående hatefull handling. Når justisminister Jøran Kallmyr senere har gått aktivt inn i saken og overprøvd politidirektøren, er det på det rene at vi risikerer å måtte leve med slik kunst en stund framover, sier han.

Han føler at det kan være taktisk å straffeforfølge kunstneren for andre ting enn dette kunstverket. Dette begrunner han med at opptredenen fikk støtte fra jurister som eller ikke støtter kunstneren. Da føler han at det er nok klokere å gripe tak i noe helt annet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon