NATO-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Når det er ulike synspunkter blant de allierte i NATO, er det enda viktigere at lederne møtes, sier generalsekretær Jens Stoltenberg før toppmøtet onsdag.

– Da er det viktig at vi sitter rundt det samme bordet og diskuterer ansikt til ansikt, svarer Stoltenberg på spørsmål om hvordan det blir å holde alliansen samlet på møtet utenfor London. Han mener ikke alliansen er i ferd med å slå sprekker.

– Jeg ser en allianse som på tross av uenigheter om store og små spørsmål over flere tiår, alltid har greid å stå sammen og beskytte hverandre. Det er i vår interesse, sier Stoltenberg til norske medier i den britiske hovedstaden.

annonse
Politisk koordinering

Den siste tiden har det vært flere vanskelige saker for alliansen, ikke minst at Tyrkia invaderte kurdiskkontrollerte områder i Syria etter at USA trakk seg ut. Det utløste fordømmelse og stans i våpenleveranser fra de NATO-allierte.

Mangelen på informasjon og koordinering førte også til at Frankrikes president Emmanuel Macron omtalte alliansen som «hjernedød». I etterkant av det foreslo Tyskland at en ekspertgruppe bør se på den politiske og strategiske koordineringen i alliansen. Det forslaget blir et tema på toppmøtet, men det er fortsatt ikke sikkert hva de 29 medlemslandene kan bli enige om denne uken.

– Det er langt fra klart hvordan man kommer til å organisere dette arbeidet. Mitt budskap har hele tiden vært at det heller ikke er det viktigste. Det viktigste er at det er bred enighet om å fortsette å styrke alliansen, spesielt det politiske samarbeidet, sier Stoltenberg.

Har ikke fått Sahel-spørsmål

Da Stoltenberg var i Paris, sa Macron også at han kunne tenke seg mer samarbeid i Sahel-regionen, der landet leder an i kampen mot ekstremistiske grupper. Stoltenberg ser foreløpig ikke for seg at det er aktuelt med en mer aktiv rolle for NATO der.

annonse

– Noen NATO-land er sammen med Frankrike der, men det har foreløpig ikke kommet noen forespørsel fra franskmennene om noen NATO-operasjon. Det har heller ikke vært varslet noe slik til dette møtet, sier generalsekretæren.

Bruker mer

Et annet tilbakevendende tema i NATO er USAs ønske om at Europa bidrar mer til å dra lasset. Før helgen kunne Stoltenberg opplyse at Canada og de europeiske NATO-landene har planer om å øke sine forsvarsbudsjetter med 400 milliarder dollar innen 2024. Han vil ikke si om det er nok til å gjøre Trump fornøyd.

– Jeg skal ikke si at han er helt fornøyd, men jeg er trygg på at han anerkjenner og ser den fremgangen de europeiske landene nå står for.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon