- Resett - https://resett.no -

Frode Berg møtte kritikere: – Noen har konkludert litt for raskt

Allerede på første dag tilbake i hjembyen dro spiondømte Frode Berg ut for å møte folk i byen – også dem som har vært kritiske til det han har gjort.

– At det har vært en del kritiske røster i Sør-Varanger, det forstår jeg fryktelig godt. Det er derfor jeg er ute med en gang, sa Berg da han mandag besøkte organisasjonen Pikene på broen, som han var styreleder i da han ble pågrepet for spionasje i Russland.

Ute i gatene i Kirkenes slo snøen mot ham, men det er akkurat dette han har savnet i de to årene han har sittet i fengsel i Moskva.

annonse

– Det kjennes godt. Jeg kjenner det svir på ørene, det er kaldt. Snøen fyker rundt meg, og nå er jeg hjemme. Det er desember, og alt er som normalt, sier Berg til NTB.

Men alt er ikke som før. Han er plutselig en kjent figur. Og så godt som alle i byen har en mening om det han har gjort.

– Noen har konkludert litt for raskt, før de har fått snakket med meg, sier Berg.

– En del kritiske
Derfor var han altså raskt ute for å ta praten.

annonse
[1]

Det mange i Kirkenes lurer på, er hvordan Berg kunne ta oppdrag for Etterretningstjenesten og risikere å ødelegge for det sivile samarbeidet med Russland som han også var aktiv i.

– Generelt, så har du ikke et godt renommé lokalt hvis du samarbeider med etterretningen, så det er nok en del her som er kritiske, sier kunstnerisk leder Luba Kuzovnikova i Pikene på broen.

– Veldig uheldig
Hun legger ikke skjul på at det var «veldig uheldig» for dem at de i desember 2017 plutselig hadde en styreleder som satt fengslet for spionasje i Russland. Spesielt siden hele virksomheten er tuftet på samarbeid med Russland.

– Ut ifra hans militærbakgrunn, forstår jeg kanskje at det å jobbe for etterretningen er en slags plikt som han følte på. I tillegg til at han kjente til den personen som vervet ham, sier Kuzovnikova til NTB etter møtet med Berg.

– Men uansett, går det an å være så naiv? Han har jobbet med Russland i årevis. Han vet at «don’t mess with the Russians», fortsetter hun.

annonse

Ikke direkte konsekvenser
De to har fortsatt mye å snakke om etter møtet, som først og fremst handlet om å etablere kontakten igjen.

Kuzovnikova understreker at saken ikke har fått direkte konsekvenser for Pikene på broen. Alle deres prosjekter har blitt gjennomført som planlagt på begge sider av grensen etter at saken sprakk.

Hun er glad for at Frode Berg drar rett ut og snakker med folk, og hun synes det var fint å få gitt ham en god klem.

– Det var akkurat som han ikke har vært borte, sier hun og smiler.

Trenger ro
Berg sier selv at han ikke har dårlig samvittighet, og han tror heller ikke saken har skadet det såkalte folk-til-folk-samarbeidet med Russland.
Han mener at E-tjenesten må lære av saken.

– Min mening er at det er fullstendig feil å bruke folk fra lokalmiljøet, spesielt her i Sør-Varanger, det er rett og slett en tabbe de har gjort. Det er bare et under at ikke noen andre har blitt arrestert tidligere, sa han tidligere på dagen under en pressekonferanse hvor de lokale mediene stilte flere spørsmål om hva han tenker om kritiske røster.

– Jeg har ikke noe problem med om folk kaller meg naiv. De får bare henge det på mine skuldre. Jeg skal klare å bære det med meg, sier han.

Nå venter en juletid med avslapning.

annonse

– Det har vært ganske hektisk de to ukene etter at jeg kom hjem. Jeg kjenner det faktisk i hodet, at jeg trenger litt ro.

Tegn abonnement [2] eller støtt oss på andre måter [3] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826