Tilstrømningen til Europa tiltar. Her migranter i Tripoli, Libya, som venter på transport over Middelhavet. Foto: REUTERS/Ismail Zitouny
annonse
annonse

I 2008 spådde Danmarks Statistik at antall innvandrere fra ikke-vestlige land ville nå 340.000 i 2050.

Bare ti år senere ble antallet passert, 32 år for tidlig. Allerede i 2018 passerte antallet ikke-vestlige innvandrere 340.000. Den gangen skyldte DS på «uforutsette begivenheter», som f.eks. kriser.

Også SSB har fått kritikk for å tåkelegge og komme med feil spådommer når det gjelder ikke-vestlig innvandring. I 2017 skrev Human Rights Service, etter at SSB kom med «gladmeldingen» om at innvandringen til Norge sank raskt:

annonse

«Den samlede nettoinnvandringen til Norge i 2016 falt til 26.000. Til sammenligning lå den i toppårene 2011 og 2012 på om lag 47.000. Samtidig var nettoinnvandringen i 2016 fra ikke-vestlige land rekordhøy med 25.300 (inkluderer statsløse). Dette er den klart høyeste ikke-vestlige nettoinnvandringen som noensinne er registrert til Norge.»

SSB bommet grovt, hva med DS?

Så tidlig som i 2012 skrev Aftenposten hvordan SSB bommet grovt på folkeveksten. Lars Østby som var forskningssjef i SSB i 1999 innrømte at det var en skivebom, mens andre ikke var like selvkritiske:

– Jeg er ikke så glad i den beregningen vi gjorde den gang. Dette var før innvandringen fra Øst-Europa virkelig skjøt fart. Men jeg er ikke flau over at vi ikke forutså det, sa SSB-forsker Helge Brunborg den gangen.

Nå er Danmarks Statistikk (DS), som tilsvarer vårt Statistisk Sentralbyrå (SSB) ute med nye prognoser. I en ny analyse nedskriver DS antallet av forventede ikke-vestlige innvandrere og etterkommere markant, skriver Berlingske.

I fjor forventet DS at det i 2060 ville være mer enn 860.000 ikke-vestlige innvandrere og etterkommere i Danmark. Nå anslår DS at antallet vil være godt over 100.000 lavere.

1.januar 2019 var det samlet sett 506.570 mennesker som faller inn under denne definisjonen. DS forventer altså at veksten i denne gruppen vil være på omlag 250.000 i løpet av de neste 41 år.

Samtidig vil antall etniske dansker synke som følge av de lave fødselstallene.

Les også: Mer enn hver fjerde danske vil sende muslimske innvandrere ut av Danmark

annonse

Demografi

Tyrkere utgjorde tidligere den største innvandrergruppen i Danmark. Allerede i 1997 utgjorde denne gruppen ifølge Kommunal Rapport 43.000 hvorav en tredjedel er født i Danmark. 50 prosent av denne gruppen var på dette tidspunktet arbeidsløse.

Nå har antallet innvandrere fra Polen (40.000) og Syria (35.000) passert antall innvandrere fra Tyrkia (33.000). Men når det gjelder antall etterkommere er det fortsatt tyrkere som utgjør den største gruppen (30.000) foran Libanon, Pakistan og Irak (DS).

Det er viktig å merke seg at DS (på samme måte som SSB) regner folk med innvandringsbakgrunn som er født av foreldre som begge er født i Danmark som etniske dansker, uansett kultur, språk og religion. Denne tredje generasjonen forventes å vokse sterkt, men er ikke inkludert i tallene for innvandrere eller etterkommere.

Danmark har iverksatt en rekke tiltak for å begrense innvandringen fra ikke-vestlige land. En fersk studie fra Princeton viser at reduksjon i økonomiske støtteordninger har en begrensende effekt på antall innvandrere fra slike områder. Så det blir spennende å følge utviklingen i vårt naboland, og se om DS, som SSB, nok en gang undervurderer de demografiske endringene.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon