Det amerikanske hangarskipet USS Ronald Reagan opererer med sammen med JS Izumo (nærmest) i Sørkinahavet 11. juni 11. Foto: JMSDF/U.S. Navy/REUTERS
annonse
annonse

Japan skal ha storslåtte ambisjoner om å oppgradere sitt største krigsskip – helikopter-hangarskipet JS Izumo – til et fullverdig hangarskip. 

Defense-blog melder at spekulasjonene begynte å florere etter at et lekket powerpoint-lysbilde dukket opp på sosiale medier. Det viser en plan for å konvertere det japanske «helikopter-hangarskipet» JS Izumo til et fullverdig hangarskip. Det amerikanske forsvars- og teknologiselskapet General Atomics vil i så fall utføre arbeidet.

Etter de eventuelle oppgraderingene, vil JS Izumo ha kapasitet til å huse et bredt spekter av relevante militærfly, som blant annet jagerflyet F-35C, Japans nye militære ryggrad i luften.

annonse
Det lekkede fotoet.

Elektromagnetisk lettesystem

Ifølge planen vil JS Izumo ta i bruk den nye elektromagnetiske lettekatapulten EMALS (Electromagnetic Aircraft Launch System) – en ny type høyteknologisk lette- og landingssystem som allerede er tatt i bruk ombord USAs nye hangarskip – Gerald R. Ford.

Les også: Forretningsargumentet bak «superhangarskipet» USS Gerald R. Ford begynner å rakne

Ikke bare er EMALS et mer effektivt, lettere og et kraftigere system enn de tradisjonelle dampdrevne lettekatapultene, men også enklere å håndtere, som betyr at EMALS kan håndtere flere fly enn dampkatapulten.

annonse

Flere formål

I dag brukes JS Izumo til flere formål, inkludert anti-ubåt krigføring, kommando- og kontrolloperasjoner, humanitær hjelp og katastrofehjelpsoperasjoner, samt for å beskytte japanske territorier i Øst-Kinahavet.

Les også: Japan gjør comeback som en regional sikkerhetspolitisk stormakt

De eventuelle oppgraderingene vil gi skipet en ny strategisk dimensjon.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon