Foto: Privat.
annonse
annonse

Folk ble mer og mer krenket og til slutt stengte Facebook ned siden til Mannegruppa Ottar. Dette er historien om mannen bak den omstridte gruppa. 

– Jeg mener det er viktig at menn får lov å være menn. Du må kunne ha humor om det meste. Det sekundet du begynner å lage regler for humor, går det utover ytringsfriheten, sier Kay Erikssen fra Mannegruppa Ottar. 

Det var torsdag 24. oktober. Som vanlig sjekker Kay Erikssen Facebook som en av de første tingene han gjør om morgenen. Som mange andre, men som administrator av Mannegruppa Ottar er det ikke bare tidsfordriv eller sosialisering med venner. Erikssen jobber som håndverker og driver med Mixed Martial Arts (MMA), en form for kampsport. Men gruppa har blitt mer enn et tidsfordriv, men også en nettside og en podcast som gir litt inntekter. 

annonse

Gruppen har lenge vært under hardt vær. Erikssen og administratorene beskyldes for å legge til rette for hevnporno og kvinnehat. At det har vært litt for høyt under taket, særlig med tanke på hva Facebooks regler tillater og ikke, er han åpen om. Men derfor har administratorene også de siste årene strammet inn. Det innebærer at han må inn og sjekke. Ofte. 

Denne dagen er han logget ut av Facebook. Må logge seg inn en gang til. 

Det har skjedd før, ofte når retningslinjer var brutt, men nå var lenge siden sist. De hadde innført så strenge regler at det ikke skjedde like ofte lenger. 

Men det som møtte ham i dag, var ikke et varsel om at noen hadde skrevet noe som brøt Facebooks standarder.

«Your group has been permanently deleted,» stod det på skjermen. 

Les også: Hva har sjaman Durek og Mannegruppa Ottar til felles?

annonse

En feil

Først tenker Erikssen at det må være en feil. Noen har rapportert dem, det skjer av og til at folk går sammen og masserapporterer også stenger Facebook uten å sjekke veldig nøye. 

Det var ikke lenge siden nettsiden var nede etter et såkalt ddos-angrep, et enkelt hackerangrep for å stenge nettsider ved å overbelaste dem med trafikk. 

Så skjønte han at denne gangen var det annerledes. Facebook hadde tatt en beslutning. Det skulle ikke lenger være plass til gruppen, et møtested for menn der det skal være høyt under taket og rom for både politisk ukorrekt tema og å ta opp følsomme og sensitive emner uten å møte fordømmelse eller avskyerklæringer. 

Nå var det alvor. Erikssen har mistet venner og blitt sett på som en raring. Han har følt seg hengt  ut i mediene. 

annonse

– Det tenner en gnist i meg. Du skal ikke gi deg. Du skal ikke bare la noen bestemme over hva du skal gjøre, sier han til Resett. 

– Er det ikke Facebooks rett å bestemme hva slags innhold de vil ha på sine sider, dere er vel ikke nektet å ytre dere?

– På en måte har du rett. Men på en annen måte ikke. Facebook er den største plattformen hvor folk faktisk ytrer ting, uansett om du skriver om politikk eller fotball. Det er en av de viktigste plattformene vi har. Så jeg mener at Facebook har et ansvar. 

Artikkelen fortsetter. 

Facebook-gruppen Mannegruppa Ottar lagt ned uten forvarsel: – Ytringsfriheten får et slag i ansiktet (+)

annonse

Burde holde

Han ramser opp tilpasninger de har gjort. Det er knapt nok mulig å drive med drøy humor på Facebookgruppa lenger, mener han, uten helt å eksemplifisere hva han legger i det. Men han hevder det er høyere under taket andre steder på Facebook. Egentlig burde det holde å følge norsk lov, mener Erikssen. 

– Det er innafor norske lover å gi uttrykk for drøye ting. Hvis du ikke liker det, så er dette en privat gruppe. 

– Har dere ikke vært litt naive når dere trodde dere skulle få lov å bli på Facebook?

– Ja, egentlig har det nok vært det. Vi føler vi er en gruppe som føler vi har kommet skeivt ut, om det er fortjent eller ikke, er opp til enhver å bestemme, men det har nok kanskje vært litt naivt å føle at vi får lov til å være der.

Krig

annonse

Det er som han tar sats når han snakker. Erikssen blir mer ivrig. 

– Nå føler jeg det er en kamp, vi er midt i en krig, 

– En krig? Hva er det dere kriger for, egentlig?

Erikssen må tenke seg om. Så kommer svaret: Å få lov å være en mann. 

– Det har blitt veldig politisk. Det er dette mannssaken bunner ned i. Å få lov å være en mann igjen. 

annonse

– Det er jo et fakta at vi ligger halvveis nede for telling. Jeg synes det er fælt når et kjønn er nede for telling.

Nå satser Mannegruppa Ottar på å lage nye grupper på Facebook, samt et forum, Youtube og ikke minst podcast. Samtidig ser Kay Erikssen som så mange andre etter alternativ til Facebook.

– Det er ikke så veldig mange gode alternativ, det sekundet det kommer, så kommer vi selvfølgelig til å være der. 

Ikke politisk

Opprinnelig var ikke mannegruppa Ottar noe politisk prosjekt. Erikssen er åpen om at han har lite sans for radikal feminisme, men hevder samtidig at han er en sterk tilhenger av like rettigheter for kvinner og menn. 

Det hele startet da samboeren lå på senga og scrollet i en Facebookgruppe for kvinner. Der kunne folk skrive om de hadde problemer, om en hobby de drev med eller om de hadde noen spørsmål. De aller fleste fikk svar. 

– Jeg tenkte det var en kul greie, som ikke finnes for menn. 

Humor ble tema for gruppen. Det samler mannfolk. I 2015 var det ikke noe stort problem. 

– De fleste på internett klarte å scrolle videre på den tida. Men så ble folk mer og mer krenket. 

Ikke greit

Når Resett møter Erikssen er vi interessert i å finne ut hva prosjektet egentlig er. På podcastene som jevnlig topper lyttelistene på Spotify har han stadig politisk engasjerte gjester. Ligger det noe alvor? Er menn undertrykket?

– Det begynte som en humorgruppe. Jeg tenkte at menn kan være menn. Så merket jeg at det ikke er greit. Og jo større vi ble, jo mer motstand fikk vi. 

– Hvorfor er det så viktig å si drøye ting?

– Menn sier drøye ting. Setter du deg i en garderobe med  et mannlig eller et kvinnelig håndballag så kan jeg love deg at det er en forskjell. Sånn bar eer det og det er dette som kalles garderobeprat. Vi tenkte vi kunne drive med det, helt til vi skjønte at det var folk som tok skjermdumper og sendte det til pressen. 

– Skjønner du ikke at det er forskjell på hva som sies i en garderobe og på internett?

– Selvfølgelig, Men hvis du kommer inn på en gruppe med drøy humor og blir støtt, da blir det som å komme inn til naboen og fortelle hvor han skal ha møblene i stua.

Tveegget sverd

I pressen har han tidvis følt seg hengt ut. Journalister har han ulike erfaringer med. 

– Det er veldig forskjell på dere. Noen er bare ute etter å sverte grupper og mennesker og andre er med å på å løfte dem opp. Det er veldig individuelt. 

Han erkjenner også at negative presseoppslag ikke bare trenger å være ødeleggende. 

– Uten det hadde vi hatt 2.000 medlemmer i en gruppe med skikkelig drøy humor. Det hadde ikke vært noen podcast eller innsamlingsaksjoner. 

Artikkelen fortsetter. 

Du finner episoden på MannegruppaOttar.com (Eller ved å søke på Mannegruppa på iTunes, Spotify eller YouTube) 🔥🔥🔥

Publisert av Kay Erikssen Mandag 11. november 2019

Venstreorientert

Erikssen så ikke på seg selv som politisk engasjert før han startet gruppen. Som ungdom i hiphopmiljøet så han på seg selv som venstreorientert, men uten å egentlig bruke mye tid på politikk. 

Men med all oppmerksomheten rundt Mannegruppa Ottar endret det seg. 

– Jeg forstod at det var et slags kall. 

– Du driver med kampsport, er håndverker og fremstår som en tøffing. Tenker du på at du kan bli oppfattet som en stereotyp?

– Selvfølgelig er jeg det. Men jeg tror ikke du trenger gjøre mye research for å finne ut at det er jeg som er dama i forholdet hjemme. Når folk ser meg på gata har de et bilde av meg, men når de blir kjent med meg skjønner de at jeg ikke er sånn. 

Han erkjenner at den fremskutte posisjonen for det som blir sett på som en torn i øynene på feminister og likestillingsforkjempere også har sine nedsider. Det er mange jobber han tror det ikke hadde vært vits å søke på. 

– Men jeg føler jeg representerer en gruppe menn. Håndverkere. Mannen på gata. Arbeiderklassemannen. Uansett om jobben hadde røket, føler jeg at jeg hadde klart meg fint. 

– Jeg angrer egentlig mest på at jeg ikke har gått hardere inn i det. Alle lever A4. Jeg har mulighet til å leve A5. Men de trygge rammene holder meg litt tilbake. 

– Du sier du representerer arbeiderklassen, men dere blir stemplet som høyrevridde?

– Jeg merker at jeg beveger meg over på høyresiden, men igjen er det ting som sitter igjen fra venstre. Helsesystemet for eksempel, hvis du begynner å sammenlikne med land som er mer kapitalistiske. 

Til hjelp

Gruppa har vært til hjelp for mange, mener han. Menn sliter mer, med selvmordstanker og depresjon. Den moderne mannen risikerer å sitte alene med vanskelige tanker. Da kan grupper som Mannegruppa Ottar være til hjelp. 

– Vi har dårlig for å kommunisere. Da begynner snøballen å rulle, følelsene blir sterkere og sterkere. Kvinner er flinkere ti å prate sammen, ventilere og få det ut. Derfor føler jeg at Mannegruppa Ottar spiller en viktig rolle.

Før gruppa ble stengt var den det største samlingsstedet for menn som ville prate. Mange brukte gruppa for å ventilere og finne en møteplass. 

– Vi menn er j.. dårlige til å prate med hverandre, slår han fast. 

Men det er lettere å åpne seg på nett. Mange menn er dårlige på å vedlikeholde sosiale relasjoner. De investerer alt i en ting, gjerne i familie og hus. Så rakner ofte forholdet. Da sitter mannen der. Alene. Mens kvinner har nettverk og venner de har pleid. 

– Er det et paradoks at du dyrker macho holdninger, samtidig som menn på mange måter har blitt det svake kjønn?

– I dagens samfunn er det ikke så greit å være tøff mann utad. Hvis du ser på 30-40-50-tallet, da bygde menn opp landet, da var menn heltene. Etter krigen hadde vi dødd for landet, for å forsvare det. Det var superbra å være mann. 

Mannsrollen endret

Han vil ikke nødvendigvis tilbake til en tid hvor menn var menn og kvinner stod på kjøkkenbenker. 

– Vi har ikke noe mot at kona jobber. Selvfølgelig har mannsrollen endret seg veldig. Men igjen så er det ikke greit å være mann. Om du drar en drøy vits så er det mye mer akseptabelt å være kvinne, sier Erikssen og hevder kvinnelige humorister kan tillate seg mer enn menn. 

– Tenker du selv at du er en rollemodell?

– Helt klart, jeg har blitt det. 

– Hvor kjent er du egentlig? A-B- eller C-kjendis?

– Det er nede på C-skalaen. Men det hender jeg blir gjenkjent, særlig når jeg lader elbilen. 

– Hva, har du elbil?

–Ja, det gjør jo at jeg blir enda mer hata. Folk hater meg for teslaen, ler Erikssen. 

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av kay erikssen (@kayerikssen)

 

Ikke uten dama

Han kombinerer jobb, familieliv og tusenvis av frivillige timer lagt ned i en Facebookgruppe halve Norge hater. Spørsmålet må stilles. Hva synes egentlig dama, samboeren, om dette?

–Det var noe vi starta sammen. Hun visste om alt fra dag en og oppfordrer meg til ikke å gi meg, sier Erikssen. 

– Hadde du klart det uten henne?

– Nei, det tror jeg ikke. Det er fælt å si det, men hadde det ikke vært for henne hadde det ikke vært noen Mannegruppa Ottar. 

Lite støtte

Det har vært lite støtte å få etter stengingen. I de tradisjonelle mediene har få skrevet noe særlig om saken, og de som har gjort det har enten vært nøytrale eller positive til at gruppen er stengt. 

Kay Erikssen mener det er problematisk at man bare tillater at Facebook råder over hva som kan og ikke kan sies. 

– Det er ikke bare Mannegruppa Ottar som mister ytringsfriheten. Facebook er det stedet folk flest ytrer seg. Når de da begynner å stramme inn hva som er lov å si , fjerner mannebevegelser og politiske partier, så ender vi opp med at det til syvende og sist går ut over vår ytringsfrihet. 

Magisk

MMA-fighteren og håndverkeren er en mann med en drøm. Målet er å være mannegruppeaktivist på heltid. 

– Det hadde vært magisk å kunne drive det på heltid og kunne gjort større ting, sier han. Og smiler. 

 

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon