Ragnar Ulstein mottar Forsvarets hederskors i forbindelse med markeringen av frigjøringsjubileet og Forsvarets veterandag på Akershus festning, 8. mai 2015. Ulstein ble 99 år gammel. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Krigsveteranen, forfatteren og historikeren Ragnar Leif Ulstein er død, 99 år gammel. Ulstein var en del av Kompani Linge under andre verdenskrig.

Ulstein døde tirsdag morgen. Det opplyser hans sønn Anders Ulstein til NTB.

Ulstein ble født 19. april 1920 i Ulstein i Møre og Romsdal og var en fremtredende motstandsmann under andre verdenskrig.

annonse

Han var løytnant i den britiske militæravdelingen Kompani Linge, som besto av norske frivillige som skulle delta i britisk ledede operasjoner i Norge under krigen og organisere, instruere og lede den norske motstandsbevegelsen.

Hylles av forsvarsministeren

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) mottok dødsbudskapet med sorg. Ulstein var et av de siste tidsvitnene, sier han.

– Han opplevde selv noen av de mest dramatiske episodene i den norske krigshistorien som høyt dekorert befal i Kompani Linge, sier Bakke-Jensen.

Ulstein deltok under flere operasjoner, deriblant landgangen i Reine i desember 1941 og i en sabotasjeaksjon mot et forsynings- og troppeskip i Nord-Gulen utenfor Svelgen i 1943.

Fra høsten 1944 ledet Ulstein oppbyggingen av hjemmestyrken med kodenavnet «Siskin» i Sogn.

– Glitrende penn

Etter krigen jobbet han som journalist, sakprosaforfatter og statsstipendiat og skrev flere bøker om norsk deltakelse i andre verdenskrig.

– Med glitrende penn kunne han formidle historier om nordmenn i krig og okkupasjon, basert på egen forskning. Å spre denne historien var viktig for ham, sier forsvarsministeren.

Ulstein tok aktivt del i kampen for at de norske fangene i tyske konsentrasjonsleirer skulle få erstatning fra Forbundsrepublikken Tyskland og var sterkt engasjert i arbeidet for krigsinvalidene. Ulstein var også politisk aktiv i Venstre.

Høyt dekorert

Ulstein ble for sin krigsinnsats tildelt blant annet St. Olavsmedaljen med to ekegrener, Deltagermedaljen, Haakon VIIs 70-årsmedalje og britiske Military Medal.

annonse

For sitt arbeid etter krigen er han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull og Forsvarets hederskors.

Ulstein er for deltakelsen i Tysklandsbrigaden tildelt Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner og Tysklandsbrigadens veteranmedalje.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon