Skipsreder Fred. Olsen. Bildet er fra 2009. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix .
annonse
annonse

I et sjeldent intervju går Fred. Olsen (90) ut med støtte til Greta Thunberg og krever klimahandling nå.

Fred. Olsen har drevet med virksomhet innen olje, gass, industri, skipsfart og eiendom, men var tidlig ute med å satse på fornybare næringer. Allerede i 2001 skrev han i et brev til daværende finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen:

«Hvor lenge Norge kan leve fett på oljeinntektene avgjøres ikke bare av hvor mye som ennå ikke er pumpet opp, men også av utviklingen av fornybare energikilder.»

annonse

I et intervju med Stavanger Aftenblad hevder Fred. Olsen at Norge uansett må avvikle utvinningen av olje og gass, og at skipsfarten «er nødt til å bli grønn».

– Greta Thunberg er sint. Jeg er rasende, sier han til Aftenbladet.

Les også: Kritikere av Greta Thunberg idiotforklares i barnemusikal

annonse

Ifølge Kapital har milliardæren en formue på 8,9 milliarder kroner. Han husker starten på oljeeventyret, som han nå mener bør gå mot slutten:

– Vi vet hvordan det var. Det var en kamp for å bygge ut, selv om folk ikke vil tro det nå. Men det var det. Å komme ut av olje … Det er problemet vårt. Et kjempeproblem.

Olsen mener oljeselskapene virker som bremseklosser i kampen for å redde klimaet, og frykter en ny syndflod.

– Vi kaller det syndfloder, og det er det vi nå er på vei inn i. Dette er en ekte syndflod. I antikken trodde man at syndfloden kom fordi man hadde oppført seg dårlig overfor guder. Nå kan vi se at nå har vi gjort det, eller i det minste er i ferd med å gjøre det.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon