Illustrasjonsbilde. Interiør Deichmanske bibliotek. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Sjefsredaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen tar et kraftig oppgjør med rasismeanklager. 

Redaktør Erik Stephansen skriver i Nettavisen om hvordan banrebokforfatter og norsklærer Hilde Henriksen har blitt innklagd til Likestillings og integreringsombudet (LDO) for å ha skrevet en angivelig «rasistisk» barnebok. 

Bakgrunnen er at hun har skrevet en bok om å være barn og vokse opp i to kulturer. I boka skildrer hun hvordan et barn fra en syrisk familie rives mellom kulturen hjemme og blant de norske barna på skolen. 

annonse

Les også: – Vi snakker ikke om rasisme i norsk offentlighet

Dette har fått antirasister til å gå på krigsstien Det er samfunnsdebattant Mina Adampour som har sendt klagen til LDO. 

Som eksempel på den påståtte rasismen la Adampour i sin klage blant annet følgende utdrag:  

«Nasir åpner døra til blokka hjemme. Det lukter krydder i oppgangen. Mammas krydder og Mammas mat. Det lukter ikke krydder hos Petter. Det lukter ikke krydder på skolen heller. Æsj, tenker Nasir. Jeg vil være norsk. Mamma er hjemme. Mamma er alltid hjemme. Dumme Mamma som alltid er hjemme.»  

«Dum, dum, dum. Dumme Mamma, tenker han. Dumme Mamma som ikke kan reglene på skolen. Hun vet ikke at sitronlimonade er saft. Hun vet ikke at saft ikke er lov. Mamma er fra Syria og går med hijab. Jeg vil ha en mamma med norske klær. En mamma som vet hva som er lov. Som snakker norsk så alle forstår. Som baker boller og steker vafler. En sånn mamma vil jeg ha. Sola er forsvunnet fra limonaden. Sitronkraften har sluttet å virke. Magien er borte. Saften smiler ikke lenger. Smaken kiler ikke lenger. Det er bare saft, bare klissete saft.»

Adamanpour mener at «barn skal slippe å bli utsatt for denne typen retorikk, uansett hvor velment det er».

Les også: Den strukturelle rasismens dominoeffekt

Stephansen kommer med en kraftig advarsel:

«Jeg har ingen tro på at de aller, aller ivrigste «antirasistene» skjønner, eller ønsker å skjønne, det jeg har skrevet her.  

Men jeg har håp om at neste gang noen av de mest misforståtte aktivistene roper opp om rasisme, så kan alle vi andre som er opptatt av integrering og fellesskap heller snu oss mot dem, og gi klar beskjed:  

annonse

Nei, dette er ikke rasisme. Forfatteren er tvert om på vårt lag. Hun prøver å skildre hvordan den lille gutten og moren hans har det. Det kan hende hun ikke lykkes optimalt, og hun kunne kanskje gjort det bedre. Men det har ingenting med rasisme å gjøre.»

Støtte

Han får også støtte fra samfunnsdebattant Kjetil Rolness:

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Skammelig. Absurd. Trist. Det er ikke andre ord å bruke om denne historien. En profilert norsk antirasist har greid å…

Publisert av Kjetil Rolness Onsdag 4. desember 2019

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon