Statsministeren i Tsjekkia er mistenkt for bedrageri og for misbruk av EU-midler. Nå gjenopptas etterforskningen, ifølge statsadvokat Pavel Zeman. Bildet er fra en stortingshøring onsdag. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Etterforskningen av Tsjekkias statsminister Andrej Babis gjenopptas. Han er mistenkt for bedrageri og for misbruk av EU-midler, uttaler en statsadvokat.

Saken må etterforskes nærmere for å kunne avgjøre om den fører til tiltale eller henlegges, sier statsadvokat Pavel Zeman.

Anklagen gjelder EU-subsidier på 2 millioner euro som ble betalt ut for rundt ti år siden til byggingen av et spahotell og konferansesenter utenfor Praha. Babis anklages for å ha forsøkt å skjule sitt eierskap til selskapet for at prosjektet skulle kunne motta subsidiene. Finansieringen fra EU var ment for mindre selskaper.

annonse

Etterforskningen av flere av multimilliardærens familiemedlemmer kommer ikke til å bli gjenopptatt.

Det pågår for tiden også en EU-gransking av Babis.

Han overførte sitt holdingsselskap Agrofert til stiftelser kort tid før han ble statsminister i 2017. En hemmeligstemplet, foreløpig rapport fra EU-granskingen ble nylig lekket til tsjekkiske medier. Der heter det at Babis, som er Tsjekkias nest rikeste person, fortsatt tjener på selskapet han grunnla.

annonse

EU kan derfor komme til å kreve å få tilbakebetalt opptil 170 millioner kroner som er blitt utbetalt til selskaper som tilhører Agrofert.

I juni deltok over 200.000 mennesker på en demonstrasjon i Tsjekkias hovedstad Praha hvor det ble fremsatt krav om at statsministeren måtte gå av.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon