Illustrasjonsbilde. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
annonse
annonse

Elever ved Apalløkka skole oppfordres å stille opp i fiktivt demonstrasjonstog for klima i forbindelse med en reklamefilminnspilling. 

En e-post fra skolens rektor gikk ut til foreldre ved Apalløkkas niende trinn denne uken. I eposten informeres foreldrene om at skolens ledelse har takket ja til å stille opp i reklamefilminnspilling for KLP pensjon og forsikring. 

Det informeres om at de trenger 150 ungdommer til innspillingen, som finner sted midt i skoletiden, og at honoraret for jobben går til trinnet slik at de kan planlegge en klassetur. 

annonse

Ungdommenes rolle i reklamen er å forme et stort demonstrasjonstog for klimasaken. 

Reagerer 

En forelder uttrykker bekymring overfor den oppfordrende tonen i rektors e-post. 

Skolen har valgt å flytte en fagdag for å legge til rette for at elevene skal kunne delta på reklameinnspillingen, noe som signaliserer til 13-14-åringene at det er greit å droppe skolen for dette tilbudet. 

Det føles litt som om man bruker barna for å tjene penger og rettferdiggjør det med at det er for en god sak. Jeg ville mye heller betalt selv eller stilt opp på dugnad for å finansiere klasseturen, men det føles vanskelig å si nei, sier den bekymrede foresatte til Resett.

Forelderen ønsker å være anonym. 

Les også: (Klima)kampen for å skaffe mer penger 

Politisk budskap 

Hva tenker du er problematisk ved denne forespørselen? 

annonse

Jeg tenker at det er noe politisk skolen ønsker å uttrykke her, via elevene. Mitt spørsmål til skolen er: Ville man ha deltatt i dette dersom demonstrasjonen var en innspilling der elevene latet som om de var for Donald Trump? Dersom svaret er nei, da tenker jeg at skolen syns at dette er greit å delta på fordi de tenker at det er viktig å kjempe for klimaet, svarer den foresatte og fortsetter: 

– Jeg er ikke uenig i at man skal ta klima alvorlig, men her er det måten det gjøres det på. Tanken er nok at dette er et godt formål, men er det riktig å gjøre? Jeg ønsker ikke at barnet mitt skal være med på betalt klimaaktivisme i en kommersiell reklamefilm, men jeg føler en forventning om at jeg skal si ja.

Den foresatte mener at rektor og ledelsen ved skolen generelt gjør en fantastisk bra jobb, og tviler ikke på at de har de beste intensjoner. Vedkommende forteller at de har fått bukt med diverse problemer som plaget skolen tidligere, og at elevene trives og lærer. 

Akkurat i denne saken lar man seg kanskje rive med til å bli med på noe som er problematisk. Klimasaken er politisk betent, og reiser noen spørsmål rundt etikken i å ta barna ut av undervisningen for å tjene penger på å være med i en reklamekampanje som påstår å være «for alt som er viktigere enn penger».

Greta-fenomenet 

Forelderen bekymrer seg for at det å hausse opp krisestemningen rundt klima ytterligere kan føre til lite gjennomtenkte beslutninger, som for eksempel å ødelegge norsk natur med vindmøller, sponset av staten, med høyst usikker klimaeffekt, eller at barn får angst for at jorda går under snart. Barn burde vært forskånet for dette, uansett om det måtte stemme eller ei, mener den foresatte.

Skolen har stort fokus på å bekjempe gruppepress, men jeg føler et gruppepress her, fra skolen. Jeg tror ikke det er bevisst fra skolens side, sier forelderen og legger til: 

Her blir elever tatt ut av skolen for å protestere for klima i regi av voksne, selv om det er til en reklamefilm. Det forsterker Greta Thunberg-fenomenet. 

Greta-fenomenet brukes som referansepunkt for voksnes bruk av barn for å presse gjennom en agenda, hvor de også tjener penger på det. Det er denne parallellen den foresatte henviser til.

Les også: Hvem har lov til å kritisere klimaforskerne? 

Foreviget

Den foresatte forteller at vedkommende ikke kjenner til om reklamefilmen vil eksponere barnas ansikter, men presiserer at tanken på det ikke er særlig god.

–  Man blir jo filmet i en reklamefilm der man demonstrerer for klima, og det blir jo foreviget, sier forelderen og avslutter:   

– Det er problematisk. Det er ikke lett å si nei til dette, siden man får mye penger for å droppe undervisningen en dag. Det fører til gruppepress for å delta i noe som er politisk, selv om det bare er for en reklamefilm. Det er uklart for meg om det kommer fram at dette er skuespill eller om det vises som ekte i selve reklamefilmen.

Svarer ikke 

Resett har forsøkt å komme i kontakt med rektor Elisabeth Dullum, både per e-post og per telefon men har ikke lykkes i å få Dullum i samtale.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon