Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP
annonse
annonse

Siden krisen i 2008 har føderale USA (regjeringen) ført en ekspansiv finanspolitikk som har betydd store underskudd og disse fortsetter å vokse.

Siste 12 måneder økte gjelden med $ 1 300 milliarder mens det offisielle underskuddet lå rundt $ 1 000 milliarder. Differansen skyldes det man kaller ekstraordinære elementer som ikke tas med i underskuddet.

Skatteinntektene til staten ligger på rundt $ 3 300 milliarder så man bruker nesten 40% mer enn det man tar inn. Føderal rentebærende gjeld er $ 23 000 milliarder og denne vokser 6% i året. Underskuddet er forøvrig ca 7% av GDP.

annonse

Les også: Federal Reserve kapitulerer, du som sparer taper

En slik uansvarlig finanspolitikk kan kun drives hvis man har en seddelpresse og hvis man besitter verdens reservevaluta, enn stå lenge.

Det er vanskelig å strekke denne finanspolitikk strikken ytterligere så de siste årene er det pengepolitikken som har vært det viktigste verktøyet.

I 2008 var balansen til Fed rundt $ 800 milliarder og økte til $ 4500 milliarder høsten 2014 da man bremset ekspansjonen. Høsten 2018 forsøkte man seg med en normalisering ved å slanke balansen men etter en $ 750 milliarder slankekur sa det stopp i desember 2018. Slankingen gikk hardt utover Wall Street (børsen) og Fed varslet en endring fra innstramming til ekspansjon, igjen.

annonse

Les også: Den kommende økonomiske nedsmeltingen

For få uker siden dukket det så opp et ekstra problem. Banker (ukjent hvilke) fikk problemer med sin egen dollarfinansiering og Fed måtte raskt tilføre disse nærmere $ 300 milliarder.

I skrivende stund er balansen til Fed vokst til $ 4 050 milliarder og Fed har startet QE4 (Fed nekter å kalle det QE av PR årsaker) med $ 60 milliarder i måneden. Med andre ord trenger nå bankene på nytt pustehjelp, 11 år etter krisen var et faktum i september 2008.

Man kan se med det blotte øye at finanspolitikken er ekstremt aggressiv. Men ingen ser ut til å bry seg. Men hva skal man da si om pengepolitikken? Den totale rentebærende gjelden (ikke inkludert nåverdi av fremtidige forpliktelser) i USA er nå $ 73 000 milliarder og er skyhøyt over 2008 nivået. Det synes umulig for Fed å «normalisere» pengepolitikken og nå er faktisk tema å utføre såkalt «helicopter drop», det vil si gjennomføre pengetrykking som kanaliseres direkte til Main Street (folket) i stedet for til bankene. Dette for å forsøke å utligne de ekstreme forskjellene som har oppstått.

Da Fed ble stiftet i 1913 var det for å fungere som oppgjørs sentral for dollar bankene samt inneha rollen som «lender of last resort». Siden har man fått inflasjonsmål (styre inflasjonen) og de siste årene ekstrem pengetrykking (QE). Nå vil enkelte også gi sentralbanken et CO2 mål, det vil si aktivt delta i finansieringen av miljøtiltak.

annonse

Pengepolitikken er «the only show in town» og dessverre, eller kanskje heldigvis, så forstår kun en liten andel av folket hva som skjer. Oppvåkning vil først skje den dagen folket merker inflasjonen på kroppen.

I USA utgjør konsum 70% av GDP. Det sier seg selv at man ikke kan overleve som samfunn basert på konsum og militærmakt bygget på et fjell av gjeld. Noe er fundamentalt galt, men foreløpig har man klart å holde dette skjult for folket.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon